De kudde van Sjoen Graas
Steilwanden Valkenburg

Nieuws

Laatste nieuwsbrief 'oude stijl'
In de nieuwsbrief van juli en via onze Facebookpagina hebben wij al gecommuniceerd dat het Buitengoed Geul & Maas een ‘nieuw jasje’ krijgt per 2021. Het Buitengoed wordt overgedragen aan enthousiaste ondernemers en betrokkenen in het gebied zelf.
Lees meer >>

Landgoed Villa Kanjel in glorie hersteld in het Buitengoed Geul & Maas
Danielle Arends weet nog goed hoe het voelde toen zij voor de eerste keer het landgoed Villa Kanjel betrad: ‘Toen we op 30 september 2017 voor het eerst over het landgoed Villa Kanjel liepen, wisten we meteen: dit zou een prachtige plek zijn voor een echt gezinshotel. Een plek waar mensen met kinderen graag neerstrijken na een dagje winkelen in Maastricht of recreëren in het Buitengoed Geul & Maas. Mooie grote familiekamers, maar ook dat park, waar kinderen voor, tijdens en na het eten lekker buiten kunnen spelen. Met een grote speeltuin en een fijn terras waar ook Maastrichtenaren lekker koffie kunnen drinken en een hapje eten, terwijl de kinderen zich vermaken.’
Lees meer >>

La Grande Suisse: een verbinding tussen heden en verleden...
Sinds oktober 2020 is de landgoederenzone in het Zuid-Limburgse Heuvelland een nieuwe aanwinst rijker: La Grande Suisse, crematorium met uitvaartcentrum in Maastricht. De afgelopen jaren zijn de landgoederen in Buitengoed Geul & Maas opnieuw aan elkaar verbonden, vergroend en tot bloei gekomen. Culturele erfgoederen hebben een herbestemming gekregen en oude glorie wordt hersteld.
Lees meer >>

Oprichting Stichting en Coöperatie Buitengoed Geul & Maas
De afgelopen maanden is er door de Bosgroep Zuid-Nederland hard gewerkt aan de statuten van de ‘Coöperatie Buitengoed Geul & Maas’ en de daaraan gekoppelde stichting. Hiermee krijgt het Buitengoed een nieuwe organisatievorm waarmee verder wordt gewerkt aan versterking van het netwerk tussen ondernemers, overheden en bewoners/bezoekers
Lees meer >>

Valkenburg Ontwikkelt Oost - Onderzoeksresultaten Dear Hunter
Het historisch centrum en het winkelgebied in Valkenburg hebben de afgelopen jaren een fikse facelift ondergaan. Een volgende stap is nu de herontwikkeling van Valkenburg – Oost, met name de omgeving Walramplein–Berkelplein.
Lees meer >>

Penningmeester gezocht
De Coöperatie Buitengoed Geul & Maas en de Stichting Versterking Kwaliteit Buitengoed Geul & Maas zoeken een penningmeester. Heb jij hart voor het Buitengoed, heb je een financiële achtergrond (of in ieder geval affiniteit met) en wil je samen met de andere bestuursleden en aangesloten leden je schouders zetten onder het uitbouwen van de Coöperatie en Stichting? Laat het ons dan weten door een mail te sturen naar onze secretaris Daniëlle Arends.
Lees meer >>

Kunstwerk in de Beukenlaan
De Beukenlaan bij Vaeshartelt is de afgelopen maanden flink onder handen genomen. Zo zijn dode en zieke bomen gerooid en is er een nieuw beklinkerd pad aangelegd. Begin december zullen de lege plantgaten worden opgevuld met nieuwe beuken.
Lees meer >>

Het verhaal van...Buitengoed Geul & Maas gaat 'naar buiten'!
De afgelopen jaren is er iets heel bijzonders gegroeid in een prachtig deel van Zuid-Limburg: het Buitengoed Geul & Maas. Wat begon als een ambitie en droom van de Provincie Limburg en de gemeenten Meerssen, Valkenburg aan de Geul en Maastricht om van de gemeente-overstijgende landgoederenzone een nieuwe herkenbare identiteit en economisch krachtig gebied te maken, is uitgegroeid tot een nieuw fenomeen dat leeft bij ondernemers en bevolking.
Lees meer >>

Start project 'Valkenburg Ontwikkelt Oost'
Begin juli zijn de kaartenmakers van Dear Hunter gestart met een onderzoek in Valkenburg Oost. Marlies Vermeulen en Remy Kroese van Dear Hunter verblijven hiervoor twee maanden in twee containers op het Walramplein. Door zelf op de plek aanwezig te zijn, kunnen zij de lokale opgaves bestuderen en in kaart brengen.
Lees meer >>

Revitalisering Rothem
Na de zomer start gemeente Meerssen in Rothem met de realisatie van het recreatieve overstappunt Witte Hoek en met een stuk van de Verbindings-as BGM op de Klinkenberg (vanaf de rotonde tot aan het Eburonenpark). Ook wordt het Eburonenpark heringericht als groene rust- en ontmoetingsplek aan de Verbindings-as en als speeltuin voor de jeugd van Rothem. Hierbij wordt een link gelegd naar de Romeinse historie en de Via Belgica die vermoedelijk onder de weg Klinkenberg ligt.
Lees meer >>

De Eilandraad
Ten zuiden van de kern Meerssen ligt in het Geuldal het zogenaamde Eiland in de Geul, één van de hotspots van Buitengoed Geul & Maas. Hier wordt geëxperimenteerd met nieuwe samenwerkingsvormen tussen overheden en andere partijen binnen de Praktijkschool BGM. In dit kader hebben de partijen in het gebied tijdens een aantal werksessies in 2018 gezamenlijk de mogelijkheden verkend voor verdere samenwerking. Als sluitstuk werd de “Kansenkaart” opgesteld door bureau Heusschen*Copier op basis van de input van alle partijen in en om het gebied.
Lees meer >>

Het verhaal van...David Smith
In deze nieuwsbrief stellen we graag David Smith aan jullie voor. Creatief strateeg, commercieel kunstenaar én marketeer voor de nieuwe fase die het Buitengoed Geul & Maas in gaat. Zijn bedrijf heet Perfect World Principle. Het Perfect World Principle legt hij uit als een ‘strategie methodiek waarmee de basis voor grote veranderingen worden gelegd.’ Dit past hij onder andere toe voor Schiphol, verschillende banken en de GGZ sector. Sinds een jaar is hij ook betrokken bij de doorontwikkeling van het Buitengoed Geul & Maas. Zijn doel is om ‘er een platform van te maken waar ondernemers echt deel van willen uitmaken.’
Lees meer >>

Beukenlaan Vaeshartelt is weer geopend
Goed nieuws! De Beukenlaan bij Landgoed Vaeshartelt is weer geopend voor wandel- en fietsverkeer. In mei 2019 werd de laan afgesloten omdat de veiligheid van fietsers en wandelaars niet meer gewaarborgd kon worden door omvallende bomen. Een aantal bomen zijn namelijk ziek of dood. In mei 2019 werd de laan daarom tijdelijk afgesloten voor een ‘opknapbeurt’.
Lees meer >>

Vertrek kernteamlid Roy Hennekens
Roy Hennekens, voormalig werkzaam bij de gemeente Valkenburg aan de Geul en een van de trekkers van het Buitengoed Geul & Maas, heeft ons team verlaten. Hij heeft een nieuwe baan gevonden bij de gemeente Sittard-Geleen.
Lees meer >>

Opening archeologisch bezoekerscentrum Kasteelhoeve Hartelstein
Naar aanleiding van een samenwerking tussen Consortium Grensmaas, Gemeente Maastricht, Rivierpark Maas en Buitengoed Geul & Maas zal op 6 maart het archeologisch bezoekerscentrum bij Hartelstein worden geopend. Dit wordt gedaan door Gouverneur Bovens, wethouder Krabbendam van Gemeente Maastricht en directeur van der Veeken van het Consortium Grensmaas. Een belangrijke ontwikkeling bij een van de poorten van Rivierpark Maasvallei en het Buitengoed Geul & Maas.
Lees meer >>

Fietsen door het Buitengoed Geul & Maas
Wilt u genieten van al het moois dat het Buitengoed Geul & Maas u te bieden heeft? Er is inmiddels een fietsroute van ruim 45 kilometer. De grotendeels vlakke route voert u langs de mooiste plekjes in Meerssen, Maastricht en Valkenburg.
Lees meer >>

Het verhaal van … Camille Oostwegel jr., ondernemer in het hart van Buitengoed Geul & Maas
Camille Oostwegel jr. ontvangt ons hartelijk in Burgemeester Quicx, Coffee & More, de horecagelegenheid in de prachtig gerestaureerde Hoeve Broers in Houthem: één van de ‘cultuurhistorische parels’ in het Buitengoed Geul & Maas en tevens een geslaagd voorbeeld van een herbestemd Rijksmonument. Dat de herfst aangebroken is, is duidelijk: op het menu prijken verschillende gerechten met pompoen, er is de mogelijkheid een ‘pompoen biertje’ te nuttigen want uit de moestuin zijn ruim 2000 pompoenen geoogst.
Lees meer >>

Symbolische ‘eerste steen’ voor vernieuwd La Grande Suisse
De allereerste steen in La Grande Suisse was het niet, maar wel een bijzondere markering voor alle werkzaamheden aan het markante Maastrichtse pand. Op donderdag 27 september jl. vond de symbolische eerste steenlegging plaats in het rijksmonument La Grande Suisse, waar een crematorium wordt gerealiseerd.
Lees meer >>

Open Monumentendag in het Buitengoed Geul & Maas
De vier voormalige lusthoven van Regout - Villa De Kanjel, Villa Kruisdonk, Buitenplaats Vaeshartelt en Chateau Jeruzalem - openden op 15 september gezamenlijk hun deuren. Een aantal eigenaren en ondernemers in het Buitengoed Geul & Maas hadden in samenwerking met de gemeente Maastricht een route en programma opgezet rond de landelijke Open Monumentendagen. Het prachtige weer zorgde er mede voor dat het evenement een succes werd.
Lees meer >>

Kick-off Beleefweek Limburg
Van 6 t/m 15 september werd voor de derde keer de Beleefweek Limburg georganiseerd. Een week met voorstellingen, rondleidingen, workshops en andere activiteiten om de bijzondere kenmerken van ons Limburgs Landschap te ervaren. Meer dan 200 ondernemers en organisaties uit Belgisch en Nederlands Limburg zetten hun deuren open voor bezoekers, toeristen en eigen inwoners. Gouverneur Theo Bovens en Gouverneur Herman Reynders (Belgisch Limburg) gaven het startsein voor de Beleefweek.
Lees meer >>

Pré-pensioen ‘founding father’ Buitengoed Geul & Maas
Koos Jans was een van de mensen die vanaf het eerst uur betrokken waren bij de oprichting en ontwikkeling van het Buitengoed Geul & Maas. Hij heeft onlangs afscheid genomen. Als vertegenwoordiger van de Gemeente Maastricht heeft hij jarenlang deel uitgemaakt van het Kernteam Buitengoed Geul & Maas. Hij was een van de drijvende krachten. Met zijn kennis, brok aan ervaring en grote netwerk heeft hij veel bijgedragen.
Lees meer >>

Het verhaal van…stuurgroep voorzitter Carlo Vankan
Dat Carlo Vankan het Buitengoed Geul & Maas een warm hart toedraagt is duidelijk. Vol passie en trots spreekt hij over zijn rol en de projecten die de afgelopen jaren binnen het Buitengoed gerealiseerd zijn. Sinds 2018 is hij voorzitter van de stuurgroep, daarvoor was hij al lid van de stuurgroep. In die tijd hebben zich veel mooie initiatieven ontplooid. Naast zijn rol als voorzitter is hij tevens wethouder bij de gemeente Valkenburg aan de Geul én inwoner van deze gemeente. Hoe is het voor hem om drie verschillende rollen binnen het Buitengoed te vervullen? Die vraag hebben wij hem gesteld.
Lees meer >>

De Wijngaard en Dorpswijngaard Halte St. Gerlach: stukje Toscane in Zuid-Limburg
Wat in het vat zit verzuurt niet. Een toepasselijk gezegde als het over wijn en over wijnbouw gaat. Na vele jaren van voorbereiding is afgelopen weken op het perceel naast het voormalige station van Houthem-St.Gerlach en tegenover de Wijngaarden van Oostwegel Collection een nieuwe Dorpswijngaard aangelegd. De hagen, grasland en wijnstokken zijn begin mei aangeplant en in de loop van deze zomer volgen de palen, draden en verdere inrichting van de wijngaard. De ambitie is om van het perceel en het gebied een stukje “Toscane” te maken. Een unieke plek waar vanaf nu de treinen door de wijnvelden rijden.
Lees meer >>

Voortgang routenetwerk Maastricht – Meerssen- Valkenburg
Het Routenetwerk voor de recreatieve wandelaar en fietser in het Buitengoed Geul & Maas zet binnenkort weer een belangrijke stap.
Lees meer >>

Opening herstelde monumentale parkafscheiding Vaeshartelt
Op 15 mei jl. is de herstelde monumentale parkafscheiding bij landgoed/buitenplaats Vaeshartelt feestelijk geopend door wethouder Krabbendam van de gemeente Maastricht. Hij deed dit in zijn rol als waarnemend voorzitter van de Stuurgroep Buitengoed Geul & Maas en als wethouder van de gemeente Maastricht.
Lees meer >>

Shimano Experience Center in Valkenburg geopend
Het nieuwe Shimano Experience Center in Valkenburg werd begin april officieel geopend. Het maakt onderdeel uit van Par’Course, de nieuwe food- en sportexperience op het voormalig Leeuwterrein. Ook is het gebied onderdeel van het Buitengoed Geul & Maas. In het experience center van Shimano kunnen de nieuwste technologieën van Shimano getest worden.
Lees meer >>

International Land-Art Maastricht 2019
Van maandag 13 mei t/m eind juni vindt voor de vierde keer International Land-Art Maastricht plaats. Tijdens het evenement wordt een verband gelegd tussen kunst en natuur met als doel het publiek meer te betrekken bij de landgoederen van Buitengoed Geul & Maas.
Lees meer >>

Buitengoed Geul & Maas naar de volgende fase. Doet u mee?
Het Buitengoed Geul & Maas is inmiddels een groeiend begrip in Zuid-Limburg en ook van buiten wordt mee gekeken naar deze unieke samenwerking tussen de gemeenten Maastricht, Meerssen, Valkenburg aan de Geul en de Provincie onderling. Met name naar de samenwerking tussen overheid en ondernemers, die samen en vol energie vorm en inhoud geven aan de kansen van dit unieke en prachtige gebied. Wilt u meedoen met de volgende fase van het Buitengoed Geul & Maas?
Lees meer >>

Vertrek medewerkers Buitengoed Geul & Maas
Twee medewerkers die nauw betrokken zijn geweest bij het Buitengoed Geul en Maas hebben onlangs afscheid genomen. Het zijn Cindy Macheels en Hans Tulleners.
Lees meer >>

De Glossy
Als Buitengoed-organisatie zijn we trots op wat we de afgelopen jaren met onze partners hebben bereikt. Dit wordt weergegeven in een prachtig glossy magazine. Nieuwsgierig?
Lees meer >>

Facelift voor Eburonenpark Meerssen
De gemeente Meerssen ontving vanuit Buurtnetwerk Rothem het verzoek het parkje tussen de Eburonenstraat en de Klinkenberg en het pleintje tussen de flats aan de Eburonenstraat een facelift te geven. In dit plangebied wordt ook meteen onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor een nieuwe speelvoorziening.
Lees meer >>

Plannen voor Eiland in de Geul in Meerssen
Vorig jaar op 7 juni zijn ondernemers en organisaties van de hotspot Eiland in de Geul samen gekomen bij de Hoeve Klinkenberg om te praten over de kansen ze zien voor het gebied. Op 31 januari hebben de betrokken partijen een voorstel gepresenteerd aan het college van B&W van Meerssen. In de tussenliggende periode is de eerste fase van de cascorestauratie van Hoeve Klinkenberg door bouwbedrijf Lemmens gereed gekomen, is door provincie Limburg subsidie verleend voor de cascorestauratie van het complex Groote Molen, is de samenwerking tussen Vereniging Zwembad Meerssen en TEN verbreed en is de communicatie en samenwerking met de gemeente verbeterd.
Lees meer >>

Werksessies Tuinen van Maastricht
Op 11 april 2019 vond een interactieve werksessie plaats met stakeholders en ondernemers in het gebied De Tuinen van Maastricht. De werksessie ging over het in ontwikkeling zijnde Masterplan voor het gebied, dat als één van de zogenaamde hotspots in de stad-landzone Buitengoed Geul & Maas is benoemd.
Lees meer >>

Filmpjes gemaakt in het Buitengoed Geul en Maas
Hier treft u diverse filmpjes gemaakt in het Buitengoed Geul & Maas
Lees meer >>

Het verhaal van ... wethouder Gert-Jan Krabbendam
Wethouder Gert-Jan Krabbendam is een fanatieke fietser. Zowel voor zijn werk als voor zijn ontspanning maakt hij veel kilometers. Zakelijk fietste hij het afgelopen jaar zo’n 5.000 kilometer op zijn speedbike. In zijn vrije tijd is hij ook graag op zijn racefiets te vinden in het Heuvelland. Meer dan 3.500 kilometer legt hij af om in conditie te blijven. In dit verhaal vertelt hij over zijn zakelijke fiets-kilometers en het plezier van het buiten recreëren, maar ook over investeringen in recreatieve routes voor de toekomst.
Lees meer >>

Het Buitengoed-BID en de Provinciale Statenverkiezingen
Met drie gemeenten en de Provincie als samenwerkende partners brengen verkiezingen voor een project als het Buitengoed Geul en Maas meestal roerige tijden met zich mee. Een jaar geleden waren dit de gemeenteraadsverkiezingen. Op 20 maart a.s. zijn dit de verkiezingen voor Provinciale Staten. Om de belangen van het Buitengoed zo krachtig mogelijk neer te zetten en de continuïteit voor de komende vier jaar te borgen is een Bidbook opgesteld en een provinciale bijdrage gevraagd.
Lees meer >>

Succesvolle netwerkbijeenkomst Buitengoed Geul & Maas
Op 11 februari jl. organiseerde het Buitengoed Geul & Maas een succesvolle netwerkbijeenkomst voor ondernemers, burgers, bestuurders en andere betrokkenen. Deze vond plaats bij het Parkhotel in Valkenburg; een Rijksmonument dat een bijzondere plek inneemt in de toeristische geschiedenis van Valkenburg. Naar een ontwerp van architect Pierre Cuypers is het Parkhotel oorspronkelijk gebouwd als Kurhaus in 1892. Een passende ‘erfgoedlocatie’ voor een Buitengoed Geul & Maas bijeenkomst.
Lees meer >>

Hoge ambities van het Buitengoed Geul & Maas als koploper onder de Stad-Landzones
In “Hof van Gaia” te Kerkrade heeft op 13 februari de bestuurlijke bijeenkomst “Landschap als vestigingsvoorwaarde” plaatsgevonden. Tijdens deze bijeenkomst werden de ambities van het hefboomproject Stad-landzones van het programma Nationaal Landschap Zuid-Limburg gepresenteerd.
Lees meer >>

Erfgoedensembles zijn het ‘DNA van het Zuid-Limburgse landschap’
Het onderzoek naar de leegstand en herbestemming van monumentaal erfgoed is gereed. In Kasteel Hoensbroek zijn op dinsdag 26 februari de bevindingen van het onderzoeksproject ‘Vraag-en aanbodsturing van monumentaal erfgoed’ gepresenteerd. Dit onderzoek is in 2018, mede in opdracht van het Buitengoed Geul & Maas, verricht door het Gelders Genootschap in het kader van leegstand en hergebruik van monumentale erfgoedensembles (kastelen, buitenplaatsen, boerderijen en molens) in het Nationaal Landschap Zuid-Limburg.
Lees meer >>

Monuta en DELA samen in de Grande Suisse
Eén van de grote herontwikkelingsprojecten van het Buitengoed Geul & Maas is La Grande Suisse. Dit monumentale landgoed aan de Meerssenerweg gaat dienst doen als crematorium. Begin februari heeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) toestemming gegeven voor de samenwerking van DELA en Monuta om samen dit uitvaartcentrum te gaan exploiteren.
Lees meer >>

Eerste stap naar een breed kunstevenement op Landgoed Vliek
Op zaterdag 16 februari werd de eerste stap gezet op weg naar het 4de evenement van de Stichting International Land Art Maastricht (IL-AM). Na 3 eerdere manifestaties, steeds op één van de domeinen van Buitengoed Geul en Maas, worden de activiteiten dit jaar ontplooid op het Landgoed Vliek te Ulestraten.
Lees meer >>

Evenementenpagina Buitengoed Geul & Maas
Heeft u een activiteit, evenement of bijeenkomst in Buitengoed Geul & Maas die u via deze website en onze facebook-pagina met belangstellenden wilt delen? Stuur ons een mailtje.
Lees meer >>

Het verhaal van… Ronny Bessems, eigenaar van Kasteel Borgharen. Het kasteel dat hém koos en niet andersom!
Vorige maand heeft kasteel Borgharen de Limburgse Inspiratieprijs gewonnen van het Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg. Een geweldige opsteker voor kasteelheer Ronny Bessems en zijn team. ‘Hopelijk zorgt de publiciteit rond deze erkenning ervoor dat nog meer mensen willen komen helpen. Geloof me: het is alle zaterdagen inspanning en ontspanning tegelijk! Meer weten over de geschiedenis over geschiedenis of zin om te helpen bij deze monsterklus?
Lees meer >>

Dear Hunter – onderzoek in de Tuinen van Maastricht
In de vorige nieuwsbrief stelden we Dear Hunter aan je voor. In deze editie vertellen we je wat hun bevinden zijn van het onderzoek dat ze de afgelopen twee maanden hebben gedaan voor Buitengoed Geul & Maas.
Lees meer >>

Dorpswijngaard Halte St. Gerlach in Houthem
Marco van der Wal (eigenaar van het voormalig stationsgebouw/Halte St. Gerlach) wil samen met de dorpsgemeenschap en andere belangstellenden op een deel van het landbouwperceel naast het stationsgebouw een "dorpswijngaard" annex beleefweide realiseren. Er worden twee druivensoorten aangeplant waarvan een witte en een mousserende witte wijn gemaakt worden. Het wijngoed wordt deels opengesteld om doorheen te wandelen. Het idee is ook dat belangstellenden wijnstokken kunnen "adopteren".
Lees meer >>

Fietsroute Bethlehempark loopt niet meer dood
Kon je tot voor kort niet verder fietsen bij de volkstuinen in het Bethlehempark. Nu is de weg voor fietsers doorgetrokken tot bij de spoorwegovergang van Station Noord. Een welkome toevoeging aan het fietsnetwerk.
Lees meer >>

Afstudeerproject Buitengoed Geul & Maas
Vijf studenten van de Hotel Management School Maastricht/Teaching Hotel Chateau Bethlehem zijn de komende 20 weken bezig met een afstudeerproject voor Buitengoed Geul & Maas. De focus van hun onderzoek ligt op de ondernemers in het gebied en wat zij belangrijk vinden en de thema’s die in het onderzoek aan bod zijn streekproducten, maatschappelijk verantwoord ondernemen, duurzaamheid en geluk.
Lees meer >>

Nieuwjaarsbijeenkomst
“Achter de schermen is er het afgelopen jaar, vaak in stilte, hard gewerkt om het Buitengoed Geul & Maas een toenemende factor van betekenis te laten zijn in de samenhangende gebiedsontwikkeling in de gemeenten Maastricht, Meerssen & Valkenburg aan de Geul. We hebben met name invulling gegeven aan het veranderingsproces om de ondernemers meer positie te geven. Door te werken met projecten die deel uitmaken van de zogenoemde BGM-Praktijkschool, zijn we hier mee aan de slag gegaan. Vanwege de geboekte successen wordt het Buitengoed Geul & Maas door de bestuurstafel van het Nationaal Landschap Zuid-Limburg (NLZL) inmiddels gezien als voorbeeld project of proeftuin voor de ontwikkeling van andere Stads-Landzones in Zuid-Limburg.
Lees meer >>

Het verhaal van… Dear Hunter; op jacht in het Buitengoed
Dear Hunter praktiseert ‘cartopologie’: door op locatie te gaan wonen en werken, deze plek proberen te doorgronden (antropologie) en in kaart te brengen (cartografie). De afgelopen vier jaar hebben al zo’n 15 steden en gemeenten uit Nederland, Duitsland èn België gebruik gemaakt van deze bijzondere aanpak.
Lees meer >>

Op de fiets door het Buitengoed
Onlangs maakten de bestuurders van de samenwerkende gemeenten en de Provincie Limburg een fietstocht door Buitengoed Geul & Maas. De tocht voerde onder meer langs de Tuinen van Maastricht, Teaching Hotelschool Chateau Bethlehem, Buitenplaats Vaeshartelt, Hoeve Klinkenberg, Landgoed Vliek en Sportschool TEN: slechts enkele van vele private ondernemingen die samen invulling geven aan de bezienswaardigheden en activiteiten in Buitengoed Geul & Maas.
Lees meer >>

De Rothemermolen krijgt een nieuwe toekomst
“Een van de belangrijkste ambities van het Buitengoed Geul & Maas is het geven van nieuwe impulsen aan het Cultureel Erfgoed. Het is dan ook goed om te kunnen melden dat in het samenspel met de eigenaar en zijn adviseur succes is geboekt. De Rothemermolen is een markant gebouw met de status Rijksmonument dat is gelegen op een zichtlocatie langs de Meerssenerweg tussen Maastricht en Meerssen. De firma Habenu – van de Kreeke kocht het gebouw in der tijd toen het zwaar vervallen was en redde daarmee het monument van verder verval.
Lees meer >>

Landbouwperceel WIJland
De ontwikkeling van het landbouwperceel tegenover Hoeve Broers en Landgoed St. Gerlach is in een stroomversnelling gekomen. In januari werden de plannen tijdens een drukbezochte informatieavond met veel instemming ontvangen door inwoners en belangstellenden. Inmiddels is een aanzienlijk deel van het tussen spoorlijn en kapelletje gelegen gebied ingericht.
Lees meer >>

Mariënwaard: van stenen naar groen
In de visie van het Buitengoed Geul & Maas is het vergroening van de voormalige landgoederenzone een speerpunt. Eind mei ging de sloop van start van de locatie Mariënwaard van Xonar. Inmiddels zijn alle gebouwen gesloopt en wordt het puin geruimd.
Lees meer >>

Word jij voor 1 juli 2019 18 jaar en heb je zin in avontuur?
Pak dan zomer 2019 je koffers en ontdek Europa via DiscoverEU: een initiatief van de Europese Unie dat jongeren de kans geeft om Europa te leren kennen. Je reist voornamelijk per spoor, zodat je de kans krijgt om de eindeloze variatie in je op te nemen van schitterende steden en landschappen die ons continent rijk is. Meer weten?
Lees meer >>

Monument restaureren?
Dan is de nieuwe restauratieregeling van Provincie Limburg wellicht interessant voor u. Aanvragen is mogelijk vanaf 1 november 2018. De regeling heeft een looptijd van één jaar.
Lees meer >>

Buitengoed Geul & Maas krijgt een herkenbaar gezicht!
Het buitengoed is voortdurend in ontwikkeling. Ondanks de vakantieperiode is de voorbereiding van diverse projecten uit het Actieprogramma 2018 van Programma Buitengoed Geul & Maas op volle kracht doorgegaan.
Lees meer >>

Uitnodiging werkatelier historische buitenplaatsen en landgoederen
Op woensdag 26 september kunt u in Kasteel Mheer deelnemen aan het Werkatelier Historische Buitenplaatsen en Landgoederen. Dit atelier wordt in opdracht van Provincie Limburg georganiseerd als onderdeel van een project over leegstand en herbestemming van erfgoedensembles in Nationaal Landschap Zuid-Limburg. Dit project is mede mogelijk gemaakt door Buitengoed Geul & Maas en de de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.
Lees meer >>

Buitengoed Geul & Maas stelt zich voor!
2018 is door Europa uitgeroepen tot het Europese Jaar van het Cultureel Erfgoed. Een uitgelezen kans voor het Buitengoed Geul & Maas om iedereen in het weekend van 8 en 9 september te laten zien welk prachtig erfgoed ‘wij’ rijk zijn. Dan vindt namelijk de 32ste editie van Open Monumentendag plaats, een van de grootste culturele evenementen van Nederland.
Lees meer >>

Beleefweek Limburg van 14 t/m 23 september 2018
Vorig jaar heeft in Nationaal Landschap Zuid-Limburg de eerste Beleefweek plaatsgevonden met tal van activiteiten rondom de thema’s natuur en cultuur. Dit jaar vindt de Beleefweek (14 t/m 23 september) plaats in Nationaal Landschap Zuid-Limburg en de drie nationale parken De Maasduinen, De Meinweg en De Groote Peel.
Lees meer >>

Het verhaal van...Kris Förster, historisch verhalenverteller
Kris Förster is één van de kwartiermakers van de praktijkschool van het Buitengoed Geul & Maas. Hij is verantwoordelijk voor ‘Storytelling & wayfinding’. Een taak die perfect bij hem past, want met historische verhalen vertellen en mensen rondleiden door historisch Zuid-Limburg houdt hij zich dagelijks bezig. Hoog tijd dus voor een interview met deze bevlogen ondernemer uit Geulle.
Lees meer >>

On the Road. Fietstocht door het Buitengoed
Bij hotel Salden in Schin op Geul ging donderdag 21 juni de fietstocht door het Buitengoed Geul & Maas van start. Het was een afwisselende route door het Buitengoed met verschillende stops waar toelichting en uitleg gegeven werd over verschillende projecten door onder andere de ondernemers zelf.
Lees meer >>

Het Buitengoed Geul & Maas stelt zich voor! Doet u mee?
In het weekend van 8 en 9 september vinden de jaarlijkse Open Monumentendagen weer plaats. Het thema van dit jaar is ‘In Europa’. Een thema dat niet toevallig is gekozen, want 2018 is door de Europese Commissie uitgeroepen tot ‘Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed’. Wij zoeken nog ondernemers, bewoners of eigenaren in het Buitengoed Geul & Maas die ook mee willen doen!
Lees meer >>

De jeugd van tegenwoordig (Buitengoed 2.0)
Als ik binnenkom geeft Faye Hermens (31) de laatste instructies aan de stukadoors. De renovatie van de enorme Hoeve Moorveld begint gestalte te krijgen en is nu al een aangename plaats om te betreden. De moderne appartementen zijn goed in harmonie met het casco waarin de authentieke elementen zorgvuldig bewaard zijn . ‘’De renovatie van zo’n monument blijft je confronteren met verrassingen” zegt ze lachend. Achter een binnenmuur blijkt een fraaie vakwerk muur te zitten die ze wil behouden. Even word je op het verkeerde been gezet als je een jonge elegante vrouw een bouwwerf ziet leiden, maar haar vakkennis en toewijding zijn ogenblikkelijk overtuigend. Een studie Bouwkunde en Architectuur in Eindhoven hebben voor de juiste basis gezorgd. Maar ambacht en vakmanschap zit de familie toch gewoon in de genen. Grootvader en tante Inge Lemmens hebben voor de nodige input gezorgd.
Lees meer >>

In Romeinweek op Villa-jacht met Ommetje Meerssen
Meerssen, in het hart van Buitengoed Geul & Maas, kent een rijke bewoningsgeschiedenis. Dit komt door de Geul & Maas. Zij wijzen de mens al eeuwenlang de weg naar welvaart. Bovendien ligt Meerssen aan de Via Belgica; de 400 kilometer lange Romeinse heirbaan dwars door Zuid-Limburg van de Franse zeekust naar Keulen in het Duitse Rijnland.
Lees meer >>

Over scheppende kunstenaars uit het Geuldal, persoonlijke herinneringen en een bijzondere wandeling
Het Buitengoed Geul & Maas heeft veel te bieden, ook op cultureel gebied. Zo is momenteel in het Erfgoed Huis in Meerssen de bijzondere tentoonstelling ‘De Gank noa Meersje’ te zien en kan in kasteelhoeve Burgemeester Quicx nooit eerder tentoongesteld werk uit de Charles Eyck-collectie bezichtigd en gekocht worden.
Lees meer >>

Studiereis Bosgroep Zuid Nederland naar Buitengoed Geul & Maas
In het kader van de jaarlijkse studiereis van Bosgroep Zuid Nederland werd eind april Buitengoed Geul en Maas bezocht. Bosgroep Zuid Nederland heeft in het Buitengoed Geul & Maas veel leden en er zijn diverse projecten gerealiseerd of in uitvoering. We bezochten een aantal van deze projecten. Met als uitvalsbasis Buitenplaats Vaeshartelt namen ze een kijkje op de landgoederen De Biesenberg, Vliek en Kloosterbosch en kregen ze in Valkenburg meer informatie over het project mergelsteilwanden. Ook werden de handen uit de mouwen gestoken.
Lees meer >>

Algemene Verordening Gegevensbescherming
Op 25 mei 2018 trad de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in werking, een nieuwe EU-verordening die betrekking heeft op de verwerking van persoonsgegevens.
Lees meer >>

Het Buitengoed Geul & Maas stelt zich voor! Tijdens open Monumentendag 8 en 9 september
Doet u mee?
Lees meer >>

Grote belangstelling voor bijeenkomst ‘Mijn Schin op Geul’
Op woensdagavond 4 april jl. organiseerde de ‘Heerlijkheid’ een dorpsbijeenkomst in ’t Geboew. Tijdens deze avond brachten de aanwezigen hun eigen dromen, wensen en ideeën voor het gebied in kaart onder leiding van Jos Kester van het Buitengoed.
Lees meer >>

Het verhaal van... de voorzitter van de stuurgroep
Hij is belangrijk voor het Buitengoed Geul & Maas maar het Buitengoed is ook belangrijk voor hem. Voorzitter van de stuurgroep en wethouder van Meerssen Guido Houben is nog steeds vol passie als hij spreekt over het verbinden en ontsluiten van de parels in het Buitengoed. Hij benadrukt hoe belangrijk het is om de energie te bundelen en vast te houden die vrijkomt bij de veranderingen in het gebied. Ondernemers en overheid weten nu van elkaar dat het serieus is en maken het mogelijk om zaken te realiseren. Vanuit deze positieve flow is hij ook benieuwd naar de ‘praktijkschool’. De proeftuin waarin alle disciplines samen moeten komen. Waar we de gestelde doelen ook ruimer moeten interpreteren zonder de beperkingen over te belichten. Proberen en gewoon doen. En een mislukking is soms ook een succes: dan weet je dat iets niet werkt. Maar Guido Houben is er van overtuigd dat iedereen zijn verantwoordelijkheid pakt en lef zal tonen. En dat het gaat lukken.
Lees meer >>

Invulling geven aan transitie Buitengoed Geul & Maas
We zitten midden in het overgangsproces van overheid naar ondernemers gestuurd Buitengoed Geul & Maas. Hoe staan we er voor? De pioniersfase hebben we inmiddels achter ons gelaten. Geëxperimenteerd en elkaar leren kennen. Dat heeft tot nieuwe inzichten geleid over hoe de organisatie van het ‘nieuwe’ Buitengoed Geul & Maas moet worden gestructureerd. Na een analyse van gesprekken met relevante stakeholders werden de eerste krijtlijnen zichtbaar. Zorgvuldig bouwen we verder aan de community vanuit de ‘harde kern’. Maar altijd in nauw contact met de overheid die de fundering heeft gelegd. We willen ook leren van al hun ervaring en houden oog voor de belangen van iedereen. Groot en klein. Iedereen die een bijdrage levert of een speciale band heeft met het gebied. Altijd met respect voor het gebied en elkaar.
Lees meer >>

Het ene dorp is het andere niet...
Paul Van Weersch is voorzitter van de actieve dorpsraad van Schin op Geul. Zijn betrokkenheid bij de leefbaarheid in zijn dorpskern en de inspanningen om het peil te verbeteren werkt aanstekelijk. Hij vertelt over de plannen en initiatieven in zijn gemeenschap. Over het ‘naobersjap’. Over de maatschappelijke veranderingen en uitdagingen. Hoe de instroom van nieuwe inwoners in zijn dorp de sfeer veranderen. Gepensioneerden maar ook jonge gezinnen met kinderen vinden hun weg naar Schin op Geul. Andere dorpen kennen veel minder ‘import’.
Lees meer >>

Buitengoed Geul & Maas in de picture tijdens manifestatie “Landschap in het Hart van de Samenleving”
Tijdens de manifestatie "Landschap in het Hart van de Samenleving" in chateau Sint Gerlach heeft het Nationaal Landschap Zuid-Limburg haar toekomstvisie en plannen gepresenteerd in samenwerking met de drie nationale parken die Limburg rijk is. Limburg is trots op haar landschap. Dat bleek wel uit de toespraken van Toine Gresel, Herman Vrehen en de gedeputeerden Eric Geurtsen en Hubert Mackus. Tijdens de bijeenkomst was er ruim aandacht voor het Buitengoed Geul & Maas. Als ambassadeur van het Buitengoed Geul en Maas vertelde Camille Oostwegel Sr. over de historische locatie en de recent gevonden sporen van de Via Belgica. Tevens vertelde hij over zijn plannen om het terrein tussen chateau Sint Gerlach en het unieke houten treinstation van Houthem – St. Gerlach om te vormen tot het Wijland, met een wijngaard als unieke entree van het landgoed.
Lees meer >>

Herinrichting van het Geuldal in omgeving voormalig Leeuwterrein / Par’Course
Het gebied bij de voormalige Leeuw Brouwerij in Valkenburg zal de komende jaren een ware metamorfose ondergaan. Hiervoor heeft bureau Heusschen Copier een ambitieus plan ontwikkeld, dat de landschappelijke karakteristiek van het Geuldal tot aan de rand van het centrum brengt. Het project wordt ontwikkeld in nauwe samenwerking met onder andere de gemeente Valkenburg aan de Geul, Waterschap Limburg, de Provincie Limburg, en met een bijdrage van Buitengoed Geul & Maas.
Lees meer >>

Duurzame herbestemming groene erfgoedensembles in Nationaal Landschap Zuid-Limburg
Op 1 maart werd bij de Manifestatie Nationaal Landschap Zuid-Limburg op Chateau Sint Gerlach het ‘Uitvoeringsprogramma Nationaal Landschap Zuid-Limburg’ gepresenteerd. Eén van de hefboomprojecten dat hiervan onderdeel uitmaakt is het project over de aanpak van leegstand en het stimuleren en versnellen van duurzaam hergebruik van groene erfgoedensembles in het Nationaal Landschap Zuid-Limburg. Het project loopt van januari 2018 tot en met december 2018. De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en Buitengoed Geul & Maas zijn co-financiers van dit project , dat wordt uitgevoerd door het Gelders Genootschap.
Lees meer >>

Ontdek Romeins Nederland in en om het Buitengoed
Van 28 april tot en met 6 mei 2018 vindt de Nationale Romeinenweek plaats. Een week die volledig in het teken staat van de geschiedenis van de Romeinse tijd in Nederland, met dagelijks vele tientallen Romeinse publieksactiviteiten voor jong en oud. Ook in en om het Buitengoed Geul en Maas. Zo kun je bij Villa de Proosdij in Klimmen deelnemen aan een kookworkshop en de hortus (tuin) bezoeken. In de Romeinse Katakomben in Valkenburg zijn speciale rondleidingen en workshops. Op diverse plaatsen zijn er speciale wandelingen tijdens de Romeinenweek. Ook buiten het gebied van het Buitengoed Geul en Maas is van alles te doen zoals een marskamp in Landgraaf, workshops bij het Thermenmuseum in Heerlen en natuurlijk kun je diverse routes lopen langs de Via Belgica van Maastricht tot Rimburg. Voor meer informatie zie www.viabelgica.nl . Voor meer informatie over de Romeinenweek zie www.romeinenweek.nl
Lees meer >>

Veilige oversteekplaats voor fietsers en voetgangers op routenetwerk Buitengoed Geul & Maas
Op 8 maart zijn de werkzaamheden aan de nieuwe fiets- en voetgangersoversteekplaats op de Burgemeester Henssingel in Valkenburg van start gegaan. Dit is een onderdeel van het recreatieve Routenetwerk Buitengoed Geul & Maas. De nieuwe oversteek aan de drukke verkeersader wordt voorzien van een brede midden geleider. Zo kunnen fietsers en voetgangers die gebruik maken van het Routenetwerk veilig oversteken
Lees meer >>

Nieuwe borden bij startpunten wandelroutes in Buitengoed Geul & Maas
In de gemeente Valkenburg aan de Geul worden nieuwe borden geplaatst met informatie over de vele gemarkeerde wandelpaden. De borden worden geplaatst bij de startpunten. Op de borden staan alle gemarkeerde wandelpaden in de omgeving. De routes zijn daarna te wandelen door de gekleurde paaltjes te volgen. Op veel plekken worden de oude, inmiddels slecht leesbare of vernielde borden vervangen. Op enkele plekken worden nieuwe startpunten toegevoegd. Met het plaatsen van nieuwe borden in Houthem, Vilt en Sibbe heeft straks iedere kern één of meerdere startpunten. Het plaatsen van de nieuwe borden maakt deel uit van de realisatie van het Routenetwerk Buitengoed Geul & Maas.
Lees meer >>

Hoe verder na de Gemeenteraadsverkiezingen?
De net goed op gang gekomen samenwerking tussen ondernemers, buurtschappen en overheid moet over de verkiezingen heen getild worden. De gelegde contacten, het onderling vertrouwen en het gedeelde enthousiasme zijn te waardevol om verloren te laten gaan. We willen het belang van het Buitengoed voor de regio in de toekomst veilig stellen. Ons gemeenschappelijke belang. We vragen de bestuurders dan ook om samen met de ondernemers door te gaan met het Buitengoed. Op dezelfde open transparante manier. In de overdrachtsdocumenten behaalde successen te vermelden en bij het maken van afspraken het toedelen van budgetten op te nemen in de nieuwe coalitieprogramma’s na de gemeenteraadsverkiezingen. Dit is noodzakelijk om de gezamenlijk geformuleerde ambities te realiseren en de van ondernemers en buurtschappen gevraagde investeringen te rechtvaardigen. Alleen zo kunnen we publiek-privaat verder blijven werken aan het gezamenlijke perspectief van ons collectief belang; een versterkt, verbonden Buitengoed Geul & Maas.
Lees meer >>

Brug ‘Heerlijkheid’ in Schin op Geul geopend met nieuwe fietsknooppunten in Buitengoed Geul & Maas
Dinsdag 5 december is de brug over de Geul bij Schin op Geul feestelijk in gebruik genomen. De brug vormt de laatste ontbrekende schakel in het nieuwe stukje routenetwerk van Buitengoed Geul & Maas. Door deze nieuwe verbinding over de Geul zijn er ook verschillende nieuwe fietsknooppunten geplaatst in en rondom Valkenburg en Meerssen. Om iedereen goed op weg te helpen is er speciaal voor dit project een nieuwe (achtste) druk uitgekomen van de Zuid-Limburgse fietskaart en is de fietsrouteplanner (te vinden via opdefietsinzuidlimburg.nl) bijgewerkt. Het Zuid-Limburgse fietsknooppuntennetwerk heeft door dit project een kwaliteitsboost gekregen.
Lees meer >>

Bijeenkomst 23 november 2017
23 november zijn een groot aantal ondernemers en andere belanghebbenden van het Buitengoed Geul & Maas samengekomen bij Ontmoet Anna waar iedereen buitengewoon gastvrij werd ontvangen.
Lees meer >>

Het verhaal van ...Maike Vaessen
‘’Zonder marketing gaan we het écht niet redden!’’ aan het woord is Maike Vaessen. Ze vertelt over haar carrière bij Saint-Gobain, ABP en Loyalis en het traject dat ze heeft afgelegd. We zitten in haar kantoor op camping ’t Geuldal waar ze samen met haar man Raymond nu full-time de scepter zwaait.
Lees meer >>

Er valt nog heel wat te ontdekken…
We zitten nu midden in een proces van transitie in het Buitengoed Geul & Maas. De ondernemers zijn aan zet. Marc Heusschen en Camille Oostwegel bundelden de krachten en namen het initiatief. Maar het succes gaat afhankelijk zijn van de bredere gezamenlijke inspanning. De spelregels zijn veranderd maar met nieuwe kansen die het ontdekken waard zijn.
Lees meer >>

Herinrichting omgeving Groote Molen in Meerssen
Vanaf de Parallelweg in Meerssen vormt de Molenveldweg met de daaraan gelegen rijksmonumentale bebouwing van de Groote Molen een van de entrees naar het Eiland in de Geul. Het gebied ligt tussen de twee Geultakken ten zuiden van Meerssen, dat één van de poorten vormt van Buitengoed Geul & Maas.
Lees meer >>

Herontwikkeling Leeuwterrein
Voor de herontwikkeling van het voormalige brouwerijcomplex De Leeuw in Valkenburg zijn door ontwikkelaar Wyckerveste ambitieuze plannen ontwikkeld. Het industrieel erfgoed en de bijbehorende omgeving worden met een nieuw, eigen Valkenburgs concept omgevormd naar een bruisend belevingscentrum, met onder andere een hotel, foodexperience en eventcenter.
Lees meer >>

Restauratie Hoeve Klinkenberg
Eerder hebben wij melding gemaakt van de start van de werkzaamheden voor herstel en reconstructie van rijksmonument Hoeve Klinkenberg in Rothem. Ook heeft u al meer kunnen lezen over de indrukwekkende geschiedenis van deze prachtige boerderij. Inmiddels wordt in samenwerking met technische scholen uit de omgeving druk gebouwd aan de hoeve.
Lees meer >>

Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed 2018
De Europese Commissie heeft 2018 uitgeroepen tot het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed. Het doel is het vergroten van het bewustzijn over de aanwezigheid van dit erfgoed en aandacht voor de uitdagingen en kansen die het biedt. In dat verband focust Nederland zich op de belangrijke rol die erfgoed speelt in ons land en in de provincie Limburg. Overheidsinvesteringen in het behoud van cultureel erfgoed rechtvaardigen dat een breed en divers publiek van het erfgoed kan genieten en erbij betrokken is.
Lees meer >>

Provincie Limburg investeert fors in monumenten
De Provincie Limburg wil de komende jaren stevig aan de slag gaan met monumentale gebouwen die in verval dreigen te raken. Vanaf 1 november 2017 treedt een regeling in werking waarmee eigenaren van monumenten subsidie kunnen ontvangen voor de restauratie van gebouwen die acute zorg nodig hebben. “Met deze restauratieregeling willen we de basis op orde krijgen,” zegt verantwoordelijk gedeputeerde Hubert Mackus, “Op dit moment heeft Limburg te veel monumenten die in zeer slechte staat verkeren. Dit is een concrete reddingsactie.” De Provincie heeft voor dit jaar in totaal 3 miljoen euro beschikbaar gesteld.
Lees meer >>

Ontwikkeling van landschap, leefbaarheid en economie van het Buitengoed Geul & Maas
Wil jij een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van landschap, leefbaarheid en economie van het Buitengoed? Maar heb je niet de mogelijkheid of de wens om dit idee zelf verder te ontwikkelen en uit te werken tot een project? Dan kan LEADER Zuid Limburg 2016 – 2020 je wellicht op weg helpen.
Lees meer >>

Onze blikvanger 'Blick'
Ben jij al bekend met onze foodtruck caravan 'Blick'?
Lees meer >>


Goed nieuws! De Beukenlaan bij Landgoed Vaeshartelt is weer geopend voor wandel- en fietsverkeer. In mei 2019 werd de laan afgesloten omdat de veiligheid van fietsers en wandelaars niet meer gewaarborgd kon worden door omvallende bomen. Een aantal bomen zijn namelijk ziek of dood. In mei 2019 werd de laan daarom tijdelijk afgesloten voor een ‘opknapbeurt’.
Lees meer >>

Sinterklaas in het Buitengoed
Wist je dat het Buitengoed ook in trek is bij Sinterklaas?
Lees meer >>

Het verhaal van ... Marc Heusschen
Buitengoed Geul & Maas zit landschapper Marc Heusschen gewoonweg in de genen. Woonachtig in het oudste huis van Berg en Terblijt is hij ook fysiek verbonden met dit gebied. Marc had eigenlijk sportleraar willen worden, maar dat liep anders. Competitief is hij hoe dan ook. Afzien op zijn mountainbike is dagelijkse kost. Hij werd zesde op het Nederlands kampioenschap (voor niet licentiehouders) en hij heeft laatst nog aan de Rursee een marathon gewonnen. Niet slecht op je 46ste.
Lees meer >>

Bestuurders ervaren Buitengoed
Op 22 september was er een bustour voor de statenleden van de Provincie en de gemeenteraadsleden van de samenwerkende overheden in Buitengoed Geul & Maas. Een uitmuntende kans om in een breder perspectief te praten over de actuele stand van zaken en toekomst van het Buitengoed, maar ook om een aantal pareltjes van dichtbij te beleven. Met de woorden van Confusius, een filosoof uit het oude China,: ‘Laat het me ervaren en ik zal het me eigen maken.’
Lees meer >>

Beleefweek in Buitengoed Geul & Maas
Tijdens de eerste Beleefweek Zuid-Limburg (16 t/m 24 september) van Nationaal Landschap Zuid-Limburg konden belangstellenden genieten van meer dan 40 aantrekkelijke activiteiten in heel Zuid-Limburg. In Buitengoed Geul & Maas was er speciale aandacht voor de Curfsgroeve en Chateau St. Gerlach.
Lees meer >>

Monumentendag 2017
Villa Kruisdonk biedt ondernemers de mogelijkheid om op steenworp afstand van Maastricht te werken in een parkachtige omgeving. In een rijksmonument met modern ingerichte kantoorruimtes. Goed bereikbaar en boordevol karakter. Dat is Villa Kruisdonk ten voeten uit.
Lees meer >>

Reconstructie Hoeve Klinkenberg
In de nieuwsbrief BGM van juli 2016 werd melding gemaakt van de aanvang van herstel en reconstructie van Rijksmonument Hoeve Klinkenberg te Rothem. Inmiddels zijn de eerste contouren en gevels van twee van de verloren gegane bouwdelen, de koestal en grote schuur, weer herkenbaar.
Lees meer >>

Opknapbeurt Polferbos biedt kansen voor natuurontwikkeling
In Valkenburg aan de Geul zijn grootschalige onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd in en rond het Polferbos. De ingrepen zijn bedoeld om bijzondere natuurwaarden te ontwikkelen. Voor belangstellenden werd onlangs een rondleiding georganiseerd om de eerste resultaten te bewonderen.
Lees meer >>

Verkoop Landgoed La Petite Suisse - Villa Kanjel
Het bijzondere complex La Petite Suisse – Villa Kanjel behoorde oorspronkelijk bij ‘Regouts Lustenhof’ en omvat een landhuis, koetshuis met dienstwoningen en de parkaanleg met parkvijver en bossages, waardoor de Kanjelbeek loopt. Tegenwoordig is het landgoed onderdeel van Buitengoed Geul & Maas.
Lees meer >>

Aankondiging Maas Trek 2017
Kom het RivierPark Maasvallei ontdekken tijdens de Maas Trek op zondag 1 oktober. Voor de derde editie van dit grensoverschrijdend wandelevenement strijken we neer in het zuidelijke deel van de Maasvallei, in de gemeenten Lanaken, Maastricht, Meerssen en Maasmechelen.
Lees meer >>

Het verhaal van... Ralph Huydts, passievolle exploitant van Wijngaard Raarberg… Hoe raar is dat?
Eigenlijk is het niet eens zo raar als je weet dat hij in de regio geboren is. Ralph heeft de Bourgondische leefwijze met de paplepel ingegoten gekregen daar waar decennialang wijn werd verbouwd. De passie voor de geneugten van het leven maakt dat deze jonge IT ‘er van 34 jaar sinds 2010 overuren draait in de wijngaard op de Raarberg. Want naast zijn passie werkt hij ook nog fulltime bij een groot internationaal bedrijf.
Lees meer >>

Landgoedeigenaren en ondernemers ontmoeten elkaar op Kasteel Vliek
‘Bouwen aan duurzame onderlinge relaties en volop inzetten op marketing. Na de fase van de inrichting is nu de invulling van het gebied Buitengoed & Maas aan de beurt.’ Dat zijn de belangrijkste conclusies uit het Coöperatie/Atelier Buitengoed Geul & Maas, een bijeenkomst op 30 mei j.l. van circa vijftig deelnemers uit bedrijfsleven, overheid en andere betrokken partijen.
Lees meer >>

Evaluatie Buitengoed 2013 – 2016
Als Buitengoed organisatie zijn we nu een aantal jaren, vanaf 2013, bezig. Een goed moment om terug te kijken hoe we er voor staan. Wat hebben we bereikt? Is er voldoende basis om door te gaan en wat zouden we dan anders of beter kunnen doen? Aan de hand van feitelijke constateringen, bereikte resultaten en interviews met diverse betrokkenen is de periode van 2013 tot eind 2016 geëvalueerd. Deze rapportage is onlangs gereedgekomen en voor onze partners en geïnteresseerden beschikbaar.
Lees meer >>

Afronding eerste stuk ‘Verbindings-as’ van Buitengoed Geul & Maas
In Houthem St. Gerlach werd in januari 2017 gestart met de allereerste schakel van de Verbindings-as van Buitengoed Geul & Maas. Op 14 juli j.l. was dit deel van de Verbindings-as gereed en werd deze, samen met de officiële opening van het paviljoen bij chateau St. Gerlach, officieel geopend. De openingshandeling vond plaats door deputé Hans Teunissen namens de provincie Limburg en wethouder Carlo Vankan namens de gemeente Valkenburg aan de Geul.
Lees meer >>

De Maasvallei-loop
Buitengewoon Genieten; dat was de Maasvallei-loop voor programmamanager Lex Hoefnagels! Tropische omstandigheden en het prachtige decor van Rivierpark Maasvallei en Buitengoed Geul & Maas vormden de ingrediënten voor de eerste Maasvallei-loop op zondag 18 juni jl.
Lees meer >>

Begrazing boomweide Vaeshartelt gestart
Opvallende Lakenvelder runderen grazen in de weiden rondom Vaeshartelt: De Lakenvelder heeft geen bonte vlekken en is ook niet eenkleurig zoals vele andere rundveerassen, maar heeft een wit laken over de rug en buik lopen. Dit maakt de Lakenvelder een opvallende en mooie verschijning in het Limburgse landschap.
Lees meer >>

Nationaal Landschap Zuid-Limburg ontmoet Buitengoed Geul & Maas
Buitengoed Geul & Maas is als krachtige stad-landzone een belangrijk onderdeel van het Nationaal Landschap Zuid-Limburg. Toine Gresel, voorzitter van het Nationaal Landschap Zuid-Limburg, bracht op 20 juni een bezoek aan het Buitengoed.
Lees meer >>

Cursus Restauratietechniek Maastricht
Bij beschermde gemeentelijke of rijksmonumenten hebben alle betrokkenen de taak te zorgen dat veranderingen aan het monument passen binnen zijn cultuurhistorische en stedenbouwkundige context. Een succesvol ontwerp – succesvol vanuit een oogpunt van monumentenzorg én architectonische kwaliteit – is een ontwerp dat hoogwaardig is, de historische betekenis en ontwikkelingsgeschiedenis van het gebouw leesbaar laat en bestendigt én een duurzame instandhouding van het gebouw garandeert.
Lees meer >>

Expositie Prehistorie in Erfgoedhuis Meerssen
Tot december 2017 presenteert het Erfgoedhuis Meerssen de expositie “De archeologische prehistorie van Meerssen en omgeving'. Sta oog in oog met opgegraven vondsten van duizenden jaren geleden. Maak kennis met voorwerpen gemaakt van vuursteen, het staal van de Steentijd. Leer meer over hoe onze verre voorouders leefden in de eerste landbouwnederzettingen. Ook worden er verdiepende lezingen gegeven (let hiervoor op de aankondigingen).
Lees meer >>

Werk mee aan de toekomst van het Zuid-Limburgse platteland
LEADER ondersteunt burgerinitiatieven voor sociale en economische ontwikkeling Heeft u projectideeën om de kwaliteit van uw leefomgeving en het Zuid-Limburgse landschap te verbeteren? Doe dan mee aan LEADER Zuid-Limburg. LEADER biedt financiële ondersteuning, kennis en netwerk om uw idee te kunnen realiseren. Hierdoor legt u zélf de basis voor een toekomstbestendige regio, waar het landschap de kern van de samenleving en economie vormt.
Lees meer >>

Het verhaal van....BGM programmamanager Lex Hoefnagels
‘Zeg eens, jongetje, wat wil jij later worden als je groot bent?’ ‘Rentmeester, meneer. Van een landgoed’. Dat zou veertig jaar geleden het antwoord geweest kunnen zijn van een piepjonge Lex Hoefnagels, programmamanager Buitengoed Geul & Maas.
Lees meer >>

Via Belgica steeds meer zichtbaar in Buitengoed Geul & Maas
Eind april zijn twee Via Belgica zit-/infomeubels onthuld. Eén op het landgoed van Château St. Gerlach in Houthem en één bij de Romeinse villa ‘Ten Hove’ in Voerendaal. De zitmeubels zijn onderdeel van een reeks infopunten langs de Via Belgica. Bezoekers en bewoners kunnen zo op toegankelijke wijze kennis maken met ons Romeins verleden.
Lees meer >>

Ontwikkelingen Hoeve Rome
Er is de laatste maanden heel wat afgetimmerd aan Hoeve Rome aan de Judeaweg in Limmel. De hoeve is een gemeentelijk monument en eigendom van de gemeente Maastricht.
Lees meer >>

Werkzaamheden mergelsteilwanden
In Valkenburg aan de Geul hebben grootschalige onderhoudswerkzaamheden aan de mergelsteilwanden plaatsgevonden. De onderhoudswerkzaamheden waren er op gericht om de wanden weer veilig en beleefbaar te maken voor bewoners en bezoekers van Valkenburg aan de Geul. Ook in het nabijgelegen Polferbos hebben werkzaamheden plaatsgevonden.
Lees meer >>

Gezocht: verborgen culturele schatten
Wilt u graag bijdragen aan een project dat alle inwoners in het Buitengoed Geul & Maas aangaat?
Lees meer >>

Met gedeputeerde Hans Teunissen op de fiets door het Buitengoed Geul & Maas
Hoe kun je het beste in korte tijd een indruk krijgen van het Buitengoed voor iemand die sinds kort bestuurder en mede verantwoordelijk is voor het reilen & zeilen ervan? Tevens een overvolle agenda heeft en bij wie het wielrennen in de genen zit. Dan is er maar één oplossing: op de fiets het Buitengoed zien, beleven en ervaren. Gedeputeerde Hans Teunissen heeft in een flitsbezoek een aantal markante objecten aanschouwd en is langs diverse uitgevoerde en nog uit te voeren projecten gefietst.
Lees meer >>

Seizoens-excursie Buitengoed Geul & Maas: Meebewegen en meebeleven met de lente
Zondag 18 juni vindt er weer een door het IVN Meerssen georganiseerde wandeling plaats door het Buitengoed Geul & Maas. Hun vorige wandeling in het Buitengoed vond plaats op 19 maart jl. Lees verder voor het verslag van deze mooie wandeling.
Lees meer >>

Kastelendag 5 juni 2017
Tweede pinksterdag 5 juni is voor de tiende maal op rij de Dag van het Kasteel georganiseerd. Ook dit jaar openen weer vele kastelen en buitenhuizen in Buitengoed Geul & Maas hun poorten en tuindeuren. Het thema dit jaar is rondom kasteel & buitenplaats.
Lees meer >>

Terugblik Boomfeestdag 2017
Op woensdag 22 maart 2017 werd in ons land het 60-jarig bestaan van de Boomfeestdag gevierd. Boomfeestdag is hiermee, wereldwijd, het oudste evenement dat de jeugd betrekt bij de natuur door het laten planten van een eigen boom. De gastgemeente voor het Bomenfeest was Maastricht. En was daarmee in 2017 de Boomfeestdag hoofdstad van Nederland. Met de jubileumviering in Maastricht wordt de start van de inplant van de ‘De Groene Loper’ met 2000 lindebomen op het dak van de van de nieuwe A2 tunnel benadrukt.
Lees meer >>

Het verhaal van… Burgemeester Quicx
Op vrijdag 10 februari heeft ‘Burgemeester Quicx, Coffee & More’ zijn deuren geopend: het nieuw koffie- en lunchconcept in de kasteelhoeve naast de entree van Château St. Gerlach. De kasteelhoeve was ooit de woning van de burgemeester van Houthem (1820-1856). Vandaag de dag is de huiskamer van Burgemeester Quicx een gezellige ontmoetingsplek voor omwonenden, hotelgasten, wandelaars en fietsers
Lees meer >>

start ‘verbindings-as’ Buitengoed Geul & Maas
Op maandag 30 januari zijn de werkzaamheden gestart voor reconstructie van de provinciale weg tussen Strabeek en Houthem. Hiermee is een begin gemaakt voor de eerste schakel van de nieuwe verbindingsas in Buitengoed Geul & Maas. De reconstructie van de oude provinciale weg door Houthem is wellicht al voor de zomervakantie gereed. Tot die tijd is er een omleidingsroute voor het verkeer.
Lees meer >>

Continuering / Doorstart Buitengoed
“Vanaf 2013 hebben we in het Buitengoed op allerlei terreinen aan de weg getimmerd. De bestaande afspraken tussen de 4 overheidspartners lopen in 2017 ten einde. Tijd om eens terug te kijken: hoe hebben we het de afgelopen jaren eigenlijk gedaan?
Lees meer >>

Directieteams bezoeken Buitengoed Geul & Maas
Op donderdag 12 januari namen de directieteams van de gemeenten Maastricht, Heerlen, Sittard-Geleen en Provincie Limburg een kijkje in Buitengoed Geul & Maas. Tijdens dit werkbezoek maakten zij kennis met diverse landgoederen en plekken binnen het buitengoed.
Lees meer >>

Belevingsboomgaard Vilt
Kernoverleg Vilt werd opgericht in 2011. In overleg met de dorpsbewoners is vervolgens een Dorpsontwikkelingsplan (DOP) opgesteld, dat in juni 2013 officieel werd gepresenteerd. In het DOP is met name gekozen voor het dichter bij het dorp brengen van de omliggende natuur. Dat gebeurt door middel van het ontwikkelen en in fasen uitvoeren van een Natuur- en Recreatieplan. Onderdeel van dit plan is de aanleg een Belevingsboomgaard op een braakliggend terrein tussen het dorp en de door kiezelwinning ontstane Meertensgroeve (inmiddels beschermd natuurgebied).
Lees meer >>

Schapen helpen Buitengoed aan biodiversiteit
In het najaar van 2016 is in samenwerking met natuurbeheerorganisatie Sjoen Graas op de boomweide van De Drie Poorten een schaapskudde neergestreken. De pilot stadslandbouw De Drie Poorten is in maart 2015 van start gegaan in het gebied tussen Buitenplaats Vaeshartelt en Landgoed Kruisdonk. De schapen hebben het gebied inmiddels alweer verlaten, maar door de begrazing is een dichte, gezonde grasmat ontstaan. Doordat de schapen via hun vacht zaadjes uit andere begrazingsgebieden hebben meegebracht, is in de Drie Poorten meer biodiversiteit en variatie ontstaan.
Lees meer >>

Maastricht gastgemeente landelijke Boomfeestdag
Op 22 maart 2017 viert Stichting Nationale Boomfeestdag haar 60-jarig jubileum. Gastgemeente voor het jubileumfeest is Maastricht. Bij gelegenheid van Boomfeestdag planten enkele honderden schoolkinderen bomen op het dak van de nieuwe A2-tunnel als onderdeel van De Groene Loper: het plan voor herinrichting van het stadsgebied boven de tunnel vanaf het Europaplein tot aan de Meerssenerweg. Thema van de Boomfeestdag 2017 is Bomen Verbinden. Het thema is bedoeld als knipoog om meer aandacht te krijgen voor het behoud van de natuur in Europees verband.
Lees meer >>

Exposities Erfgoedhuis Meerssen
Het Huis voor Natuur, Cultuur en Erfgoed aan de historische Markt van Meerssen biedt de toeristische bezoeker een aangename kennismaking met de cultuur en natuur van Sfeervol Meerssen en omgeving. Het Erfgoedhuis verleidt zijn bezoekers om op ontdekkingstocht te gaan in de rijke geschiedenis van de gemeente Meerssen. Daarnaast biedt het Erfgoedhuis ook interessante wetenswaardigheden uit de geschiedenis van o.a. Valkenburg en de Geul en Maastricht. Petrus Regout, Mosasaurus, Via Belgica, onze Joodse geschiedenis: in het Erfgoedhuis maakt u nader kennis met de rijke geschiedenis van de gemeente Meerssen en haar buren.
Lees meer >>

Het verhaal van......IVN Meerssen
Het is inmiddels bewezen dat een groene leefomgeving van vitaal belang is voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid van de mens. IVN Meerssen brengt de schitterende natuur in het Geul- en Maasdal onder de aandacht van de inwoners van Meerssen. Dit doen zij met excursies, wandelingen met gidsen, lezingen en cursussen.
Lees meer >>

Herbestemming Weerterhof Bunde: uitvaartcentrum en crematorium
De voormalige boerenhoeve Weerterhof ligt in het buurtschap Weert in Meerssen. De eigenaar, bouwbedrijf van de Ven uit Veghel en uitvaartonderneming Yarden, willen het complex verbouwen tot kleinschalig crematorium en uitvaartcentrum. Hierbij willen zij de karakteristieke opzet van het rijksmonument en de landschappelijke inrichting zoveel mogelijk respecteren en deze kwaliteiten inzetten bij de nieuwe functie. De aanpak van het project is een goed voorbeeld van de doorvertaling van de visie voor Buitengoed Geul & Maas. Behalve de herbestemming van het monument is tevens het versterken van de ecologische verbinding langs de Geul een belangrijk onderdeel van het project. Het vormt een onderdeel van de verbinding tussen het Geuldal en de Grensmaas.
Lees meer >>

Unieke locatie; het Leopoldskerkje in Meerssen
Het Leopoldskerkje in Meerssen is een schitterend historisch object. Zoekt u een locatie met karakter, sfeer en klasse, waar tot 120 gasten kunnen worden ondergebracht? Dan bent u van harte welkom. U kunt het Leopoldskerkje o.a. huren voor recepties, uitvaarten, exposities en evenementen.
Lees meer >>

Start herbouw Hotel Croix de Bourgogne in april 2017
2Rocks uit Hilversum, initiatiefnemer en ontwikkelaar van de nieuwbouwplannen voor Hotel Croix de Bourgogne en dependances op het Theodoor Dorrenplein, heeft bij gemeente Valkenburg aan de Geul de uitgewerkte plannen gepresenteerd. Het plan combineert de herbouw van het oorspronkelijke hotel in traditionele mergel, met de bouw van twee hedendaagse dependances (Theodoor en Louis) in een innovatief mergelmateriaal.
Lees meer >>

Maastricht gastgemeente viering 60 jaar Boomfeestdag!
Op woensdag 22 maart 2017 wordt in ons land het 60-jarig bestaan van de Boomfeestdag gevierd. Boomfeestdag is hiermee, wereldwijd, het oudste evenement dat de jeugd betrekt bij de natuur door het laten planten van een eigen boom. De gastgemeente voor het Bomenfeest is Maastricht. Maastricht benadrukt het jubileum met de start van de inplant van onder andere De Groene Loper, op het dak van de tunnelbak van de nieuwe A2.
Lees meer >>

'Zweit Veur Leid' door het Buitengoed!
Het jaarlijkse ‘Zweit Veur Leid’ goede doelen hardloopevenement vindt plaats op 15 januari 2017 en leidt deze keer door een deel van ons mooie Buitengoed! Belangrijkste doel is om samen jaarlijks een heerlijk sportief evenement te realiseren met vele deelnemers, een geweldige sfeer en daarmee zoveel mogelijk aandacht en geld voor bijzondere goede doelen. Schrijf in je via www.zweitveurleid.nl/inschrijven
Lees meer >>

Het verhaal van…..Lutio
Lutio is een jong bedrijf gerund door Bram Brekelmans en Eveline Klarenaar-Lucassen. Zij zijn vooral veel met vernieuwende en opvallende projecten bezig, vaak tijdelijk, de zogenaamde pop-up.
Lees meer >>

Terugblik: Open Monumentendag 2016
Van de circa 1 miljoen bezoekers die de landelijke Open Monumentendag 2016 hebben bezocht op 10 en 11 september zijn er ook in het Buitengoed Geul & Maas veel mensen geweest die de in het gebied gelegen kastelen, buitenhuizen en andere mooie plekken hebben bezocht.
Lees meer >>

Prijsuitreiking Land-Art kunstroute
Tijdens het Monumentenweekend 10 en 11 september was tevens de prijsuitreiking van de Land-Art kunstroute. Nadat alle kunstwerken vanaf de opening op 14 mei voor iedereen beleefbaar en zichtbaar zijn geweest was nu het moment gekomen om de publieksprijs toe te kennen aan het werk dat het meest tot de verbeelding heeft gesproken.
Lees meer >>

Ontwikkeling Landgoed Kloosterbosch
Eind 20e eeuw initieerde de provincie Limburg de experimentele en ontwikkelingsgerichte beleidsregel; ‘Rood voor groen’. Een planologisch instrument om nieuwe landgoederen inclusief bebouwing, en versterking van natuur, bos en landschap mogelijk te maken.
Lees meer >>

Groot badhuis ontdekt bij luxe Romeinse villa in Meerssen
Bij de Romeinse Villa aan de Onderste Herkenberg in Meerssen zijn na nieuw onderzoek sporen gevonden van een groot badgebouw. Luxe Romeinse villa's hadden wel vaker privébaden, maar alleen de grootste en belangrijkste hadden er een apart gebouw voor. Het onderzoek is gedaan met behulp van elektromagnetische metingen en grondradar. Daaruit is af te leiden dat er een badhuis stond van 26 bij 13 meter. Bij boringen zijn verder marmerresten, pleisterwerk en ronde tegels van een vloerverwarming gevonden.
Lees meer >>

La Grande Suisse
Een vervallen kasteel dat wordt omgebouwd tot een modern en duurzaam crematorium. Dat is de droom van Nicole Arets van Monuta Uitvaartzorg. Gecharmeerd als ze is van het unieke karakter van de locatie en de samenhang met zijn omgeving. Samen met haar passie en zorg voor een mooie uitvaart is de ambitie geboren om La Grande Suisse om te toveren tot een uniek crematorium met uitvaartcentrum. Het wordt een bijzonder crematorium, eenmalig in zijn soort in Nederland en het eerste crematorium in Maastricht.
Lees meer >>

De Rothemermolen zoekt ondernemers
Nu de bestemmingplanprocedure geheel is doorlopen en het casco volledig is gerestaureerd, is dit multifunctionele monumentale complex beschikbaar voor gebruik en zijn zij op zoek naar ondernemers.
Lees meer >>

Even voorstellen…
Nieuw gezicht gesignaleerd binnen Buitengoed Geul & Maas!
Lees meer >>

Het verhaal van… Land Art 2016 in Buitengoed Geul & Maas
Dit jaar is het alweer de derde keer dat International Land Art Maastricht haar tweejaarlijkse evenement organiseert in Buitengoed Geul & Maas. Met dit outdoor-kunstevenement wil de organisatie het publiek op een bijzondere manier laten kijken naar het omringende buitengebied.
Lees meer >>

Ontdek Buitengoed Geul & Maas te voet of met de fiets
Om de prachtige locaties in Buitengoed Geul & Maas met elkaar te verbinden, is in samenwerking met VVV Zuid-Limburg een fietsroute ontwikkeld. Via deze route kunt u Buitengoed Geul & Maas vanaf Maastricht, via Meerssen naar Valkenburg aan de Geul ontdekken. Omgekeerd kan natuurlijk ook. De fietsroute is het hele jaar geschikt en al fietsend komt u op vaak zeer verrassende plekjes terecht. Bezoek bruisend Maastricht, de schitterende Maastrichtse landgoederen, het pittoreske Borgharen, Sfeervol Meerssen met zijn rijkse historie en het levendige toeristenstadje Valkenburg aan de Geul met zijn meanderende Geul, prachtige kastelen en indrukwekkende mergelsteilwanden. Wandelt u graag? Er zijn ook prachtige wandeltochten.
Lees meer >>

Ontdek Romeins Limburg in Buitengoed Geul & Maas
Buitengoed Geul & Maas voert van Maastricht over Meerssen (Beneden Geuldal) naar Valkenburg aan de Geul. Dit vruchtbare lössgebied is van oudsher vanwege zijn vruchtbare bodems een aantrekkelijke vestigingsplaats voor agrariërs.
Lees meer >>

Herbestemming Rijksmonument Weerterhof
Even buiten de buurtschap Weert (gemeente Meerssen) ligt rijksmonument Weerterhof: een prachtige carréboerderij uit de 19e eeuw. De eigenaar wil de Weerterhof herbestemmen tot crematorium met uitvaartcentrum en horecavoorziening. Omdat het monument en de bijhorende gronden een agrarische bestemming hebben, is een wijziging van het bestemmingsplan nodig.
Lees meer >>

Restauratie Rijksmonument Hoeve Klinkenberg in Rothem
Met de ondertekening van de subsidieovereenkomst tussen initiatiefnemers, gemeente Meerssen en Nationaal Restauratiefonds (NRF) is op donderdag 30 juni groen licht gegeven voor herstel van Rijksmonument Hoeve Klinkenberg aan de gelijknamige invalsweg van Meerssen naar Rothem. Het project is een initiatief van de familie Cordewener-Lemmens en wordt uitgevoerd door Bouwbedrijf Lemmens. Het familiebedrijf wil bij de restauratie van het vervallen rijksmonument in een werkleertraject jongeren de kans geven om het bouw- en restauratievak te leren.
Lees meer >>

Ansichtkaarten van diverse parels in het Buitengoed Geul & Maas
Speciaal voor de Dag van het Kasteel die afgelopen 16 mei plaatsvond heeft kunstenaar Mathy Engelen ansichtkaarten gemaakt van diverse locaties in het Buitengoed. Leuk om te versturen of te sparen en bewaren. De kaarten zijn te krijgen bij de betreffende locaties en bij ‘Van Streek’ in de voormalige V&D in Maastricht.
Lees meer >>

Dwaalfilm Geul ... struinen vanuit je luie stoel
Enkele jaren geleden werd de dwaalfilm van de Grensmaas gepresenteerd. Sinds kort is er ook een dwaalfilm over de Geul. Deze bestaat uit losse clipjes van de bron tot de monding van de rivier. Echt de moeite waard om te bekijken.
Lees meer >>

Open Monumentendag 10 en 11 september
In het weekend van 10 en 11 september zijn meer dan vierduizend monumenten in ons land gratis toegankelijk voor belangstellenden. Ook de eigenaren van de prachtige kastelen en buitenhuizen in Buitengoed Geul & Maas zullen hun poorten en tuindeuren bij deze gelegenheid graag voor u openen.
Lees meer >>

Charlemagne Preuve Festijn
Bent u een fijnproever? Op zaterdag 20 augustus en zondag 21 augustus kunt u op de historische Markt van Meerssen terecht voor de vierde editie van het Charlemagne Preuve Festijn. Een keur aan horecazaken presenteert hun lekkernijen op de historische Markt.
Lees meer >>

Kunstroute van International Land-Art en Buitengoed Geul & Maas
In samenwerking met de stichting International Land-Art Maastricht organiseert Buitengoed Geul & Maas een kunstroute. 27 kunstwerken zullen vanaf 14 mei een fietsroute markeren die de landgoederen en mooie plekjes in de natuur met elkaar verbindt. Op een speelse manier leiden de kunstwerken de fietsers door afwisselende landschappen, en langs de bijzondere gebouwen die er in het Buitengoed te zien zijn.
Lees meer >>

Het verhaal van... Maximus en Villa Kanjel
Er is weer volop leven in de majestueuze vertrekken van Villa Kanjel. Het eclectische landhuis heeft sinds kort nieuwe bewoners. Dit keer geen grootindustriëlen, herstellende arbeidersvrouwen of cliënten van een zorginstelling, maar 'gewone' studenten. Leegstandsbeheerder Maximus voorkomt zo dat de villa door leegstand in verval raakt
Lees meer >>

Dag van het Kasteel 16 mei 2016
Tweede pinksterdag is voor de negende maal op rij de Dag van het Kasteel georganiseerd. Ook dit jaar openden weer vele kastelen en buitenhuizen in Buitengoed Geul & Maas hun poorten en tuindeuren. Het thema dit jaar was Proef het Verleden.
Lees meer >>

De Grensmaas vertelt
“De rivier de Maas dat is de levensader in onze geschiedenis”, vertelt Jac van den Boogard tijdens de boottocht van “De Grensmaas vertelt”. Om op de plek te komen moeten de bezoekers met de boot naar Itteren varen.
Lees meer >>

Natuurmonumenten 60 jaar op Genhoes
Zondag 22 mei viert Natuurmonumenten dat ze al 60 jaar eigenaar van landgoed Genhoes in Valkenburg aan de Geul is. Dit was de eerste aankoop van Natuurmonumenten in Zuid-Limburg. De aankoop van Genhoes in 1955 geschiedde tijdens een veiling onder andere met geld uit de erfenis van P.G. van Tienhoven. Deze en andere documenten zijn bewaard gebleven in het archief van Natuurmonumenten, ondergebracht in het Stadsarchief Amsterdam. Op deze zondagmiddag kun je van 13.00 tot 17.00 uur een bezoek brengen aan de hoogstamboomgaard bij Kasteel Genhoes.
Lees meer >>

Nieuw voet- en fietspad bij Chateau Bethlehem
In het Buitengoed Geul & Maas staan de bollen in volle bloei. Deze foto is gemaakt bij het nieuwe voet- en fietspad bij Chateau Bethlehem. Op de achtergrond is een van de twee nieuw gerealiseerde bruggen in het Kanjelpark te zien bij Chateau Bethlehem. De andere brug ligt bij Chateau Jerusalem.
Lees meer >>

Ruimte voor burgerinitiatieven in Nationaal Landschap Zuid-Limburg
In de komende vijf jaar kunnen ondernemers en burgers in Zuid-Limburg rekenen op ondersteuning van projecten die op een vernieuwende manier bijdragen aan de sociaaleconomische ontwikkeling én aan de kwaliteit van het landschap. Maatschappelijke organisaties organiseerden daarvoor een zogenaamd LEADER-programma. Europa, de Provincie Limburg en de gemeenten in het gebied stellen geld beschikbaar voor initiatiefnemers die met goede plannen komen.
Lees meer >>

Het verhaal van waterschap Roer en Overmaas
Water, beekbodem, oevers en grondwater hangen nauw met elkaar samen en beïnvloeden elkaar. Dit noemen we het watersysteem. Zo ook in het Buitengoed Geul en Maas. De beekherstelprojecten die het waterschap uitvoert aan de Kanjel en Gelei, hebben als doel om de natuurlijke slingering (meandering) weer terug te brengen. Hierdoor komt er dynamiek in de beek en kunnen er meer planten- en diersoorten leven. Dankzij een ‘waterinlaatconstructie’ bij de Rothemermolen wordt het water verdeeld tussen Geul, Kanjel en Gelei. Zo stroomt er altijd zo’n 100 liter water per seconde naar de Kanjel. Met een zandvang wordt slib opgevangen. Door al deze maatregelen kan het water goed kan doorstromen.
Lees meer >>

Fiets- en faunabrug Itteren om te verbinden
In opdracht van Buitengoed Geul & Maas en Rijkswaterstaat heeft RHDHV een ‘quickscan variantenstudie (fauna-/fietsbrug) Itteren’ uitgevoerd naar de bestaande verkeersbrug bij Itteren en een nieuwe faunaverbinding over het Julianakanaal waarmee het Geuldal en de Grensmaas met elkaar verbonden worden. Dit alles in combinatie met een veilige fietsverbinding voor de bewoners van Itteren.
Lees meer >>

Ontwerp-bestemmingsplan ‘Landgoederenzone’
Het college van B&W van de gemeente Maastricht heeft het ontwerp van het bestemmingsplan Landgoederenzone op 4 maart voor een periode van zes weken ter inzage gelegd. Binnen deze termijn kan iedere belanghebbende zijn zienswijze aan de gemeenteraad van Maastricht kenbaar maken. De ter inzage legging vindt plaats in het kader van een actualisering en modernisering van bestemmingsplannen.
Lees meer >>

onderhoudswerkzaamheden Mergelsteilwanden
De komende maanden vinden grootschalige onderhoudswerkzaamheden plaats aan de mergelsteilwanden in Valkenburg. De onderhoudswerkzaamheden zijn er op gericht om de wanden weer veilig en beleefbaar te maken voor bewoners en bezoekers van de mergelstad. De werkzaamheden passen binnen de visie van Buitengoed Geul & Maas en worden door de Provincie ondersteund met gelden uit de impulsmiddelen. De opknapwerkzaamheden aan de mergelsteilwanden leveren een bijdrage aan Buitengoed Geul & Maas, omdat nieuwe natuur wordt ontwikkeld, nieuwe beheervormen ontstaan en het thema mergel beleefbaar wordt gemaakt.
Lees meer >>

Genomineerden Groene Helden Stimuleringsprijs Limburg bekend!
Van november 2015 tot en met januari 2016 zocht IVN Limburg naar MKB ondernemers die Groene Held willen worden. Deze zoektocht heeft maar liefst 36 ondernemers opgeleverd die met een groen en duurzaam initiatief in aanmerking wilden komen voor de titel Groene Held. Een jury heeft uit deze inzendingen tien initiatieven gekozen die uiteindelijk in aanmerking komen voor een stimuleringsprijs van € 4000,- tot € 15.000,-. Onder de genomineerden bevinden zich ook een aantal ondernemers die gevestigd zijn in het Buitengoed Geul & Maas.
Lees meer >>

Eerste ontwerpsessie Beleefweide Vaeshartelt
Op donderdag 3 maart 2016 heeft de eerste ontwerpsessie van de Beleefweide bij Buitenplaats Vaeshartelt plaatsgevonden. Beleefweides zijn plekken waar mensen het hele jaar door terecht kunnen om actief bezig te zijn met beplanting, buiten spelen, plukken van eetbare planten, oogsten of onderhoud plegen – of om er simpelweg te genieten van rust en natuur.
Lees meer >>

Nieuwe app voor Romeinse Via Belgica
Om de historische resten van de Romeinse via Belgica beter te kunnen duiden en door het publiek te laten beleven is er recentelijk een zogenaamde ‘Augmented Reality’ applicatie (app) gelanceerd. In deze app zijn 3D reconstructies te zien en wordt uitleg gegeven over de aangetroffen structuren. De applicatie is gratis te downloaden (Roman Maastricht bij de App Store of Römisches Maastricht in Google Play). Deze applicatie is de eerste in een reeks over gebouwen aan of resten van de Via Belgica. Binnenkort wordt gestart met de productie van soortgelijke producten over de Romeinse brug in Maastricht, de Romeinse Villa Herkenberg in Meerssen (gelegen in het Buitengoed) en de Romeinse wachttoren op de Goudsberg in Valkenburg.
Lees meer >>

Eerste Herbestemmingsdiner zeer geslaagd
Voor een select gezelschap van klanten en relaties die betrokken zijn bij een haalbaarheidsonderzoek voor hun monumentaal bezit, organiseerde Klemtent2 Rentmeesters op 8 maart jl. hun eerste Herbestemmingsdiner.
Lees meer >>

Het verhaal van….IVN
IVN - Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid - is een landelijke organisatie die mensen bij natuur betrekt via scholen, in nationale parken en in hun eigen buurt. Door tal van activiteiten laat IVN mensen kennismaken met de natuur en het belang van duurzaam handelen. Landelijk zijn ongeveer 90 beroepskrachten en 20.000 vrijwilligers actief.
Lees meer >>

Beleefweides in het Buitengoed Geul & Maas
Vorig jaar heeft Buitengoed Geul & Maas een landschapsdroom ingediend bij stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen (IKL). Onze droom is het om binnen het buitengoed ‘beleefweides’ aan te leggen. Beleefweides zijn plekken waar mensen het hele jaar door terecht kunnen om er actief bezig te zijn met planten, plukken, oogsten of onderhoud plegen – of om er simpelweg te genieten van rust en natuur.
Lees meer >>

Brochure bebording in het Buitengoed Geul & Maas
Om de herkenbaarheid van (projecten in) Buitengoed Geul & Maas te vergroten, zijn diverse informatie- en verwijsborden ontwikkeld. Hierop kunnen bezoekers van het buitengoed lezen wat er bijzonder is aan de locatie waar ze zich op dat moment bevinden.
Lees meer >>

Fietsroutenetwerk Beukenlaan
Bij de Gebiedsontwikkeling Maastricht Valkenburg (GOMV) in 2008 werd door de toenmalige bestuurders van de gemeenten Valkenburg, Meerssen en Maastricht en de provincie Limburg een projectgroep in het leven geroepen om een doorgaande recreatieve wandel- en fietsroute te ontwerpen door het Beneden Geuldal.
Lees meer >>

Oproep evenementen en pop-ups
Bestaande evenementen in Buitengoed Geul & Maas slim combineren. Daar gaat het om in het voorjaar van 2016.
Lees meer >>

RECTIFICATIE: Verplaatsen voetbalvelden RKVCL
RECTIFICATIE: In onze nieuwsbrief van afgelopen vrijdag is foutieve informatie over RKVCL gepubliceerd. Dit betreuren wij zeer. In het artikel staat dat RKVCL per 1 juni 2017 naar het Geusseltpark gaat. Dit klopt niet. De gemeente en RKVCL zijn momenteel in gesprek. De gemeente heeft aangegeven dat doorgaan op de huidige locatie om diverse redenen niet mogelijk is. Er is afgesproken dat er nog een jaar langer op de huidige locatie gespeeld kan worden. En er is afgesproken dat RKVCL eerst intern nadenkt over de toekomst om daarna samen met Maastricht Sport de toekomstmogelijkheden te verkennen. 
Lees meer >>

Het verhaal van Ontmoet Anna
Het Verhaal van …. Ontmoet Anna in het sfeervolle stationsgebouw van Meerssen
Lees meer >>

Filmpje 'natuur in het Buitengoed'
Er is weer een nieuwe film beschikbaar over het Buitengoed Geul & Maas!
Lees meer >>

Terugblik: Boomfeestdag II 14 november 2015
Op 14 november 2015 heeft de tweede Boomfeestdag van Buitengoed Geul & Maas plaatsgevonden. Samen met initiatiefnemers, (internationale) studenten, statushouders, bewoners, vrijwilligers en bestuurders is het Buitengoed Geul & Maas op diverse plekken een stukje groener gemaakt.
Lees meer >>

Buitengoed Geul & Maas in A2 Actueel op L1TV
Onze buren van de Avenue2 willen graag aandacht besteden aan het Buitengoed Geul & Maas in een uitzending van A2 Actueel op L1TV. Wat is het Buitengoed Geul & Maas, en wat is de relatie met de Groene Loper?
Lees meer >>

Afronding uitbreiding monumentaal Proosdijpark Meerssen
Onlangs is de uitbreiding van het monumentale Proosdijpark in Meerssen afgerond. De uitbreiding betrof renovatie en herstel van de voormalige kloostertuin, die weer aangebonden is op het monumentale Proosdijpark in late Landschapsstijl.
Lees meer >>

Eerste bouwbord Buitengoed Geul & Maas geplaatst bij mergelsteilwanden in Valkenburg
Tijdens de boomfeestdag op 14 november plaatsten wethouders Remy Meijers en Carlo Vankan in Valkenburg het eerste Buitengoed-projectbord.
Lees meer >>

Pilot stadslandbouw “De Drie Poorten”
Van houtakker naar boomweide in Maastricht Noord Pilot stadslandbouw “De Drie Poorten” combineert stadslandbouw met landschapsontwikkeling. 18 december hebben wij ook hier een Buitengoed bouwbord geplaatst.
Lees meer >>

Alle wegen leiden naar …… Hoeve Rome!
MTB en bouwmensen Limburg: restauratiesamenwerking met een grote R! Hoeve Rome raakte in de loop der jaren in verval, dus werd het tijd hier wat aan te doen.
Lees meer >>

Het Verhaal van …. het oude stationsgebouw van Houthem-St. Gerlach
Nadat het oude stationsgebouw van Houthem-St. Gerlach haar functie als station had verloren, verloederde het oude pand steeds verder. Ondanks inspanningen van de gemeente Valkenburg aan de Geul en de NS lukte het niet om het leegstaande gebouw een nieuwe bestemming te geven. De NS zag geen andere optie dan het oude station te slopen. Daarop luidden de gemeente en de dorpsraad van Houthem de noodklok. Het historische pand langs de belangrijkste treinlijn in de regio moest en zou behouden blijven.
Lees meer >>

Routenetwerk in ontwikkeling
Het Routenetwerk in het Buitengoed Geul & Maas versterkt het toeristisch-recreatief product van Zuid Limburg door de aanleg en opwaardering van fiets- en wandelpaden. De aanleg van het netwerk is in volle gang. Nog niet alle paden zijn met elkaar verbonden en de ontbrekende schakels worden nu aangelegd. Belangrijk in dit verband is ook de zogenaamde Groene Loper uit het gelijknamig plan voor de A2, dat in het Geusseltpark naadloos aansluit op het Routenetwerk.
Lees meer >>

Meerssens rijkdom in beeld: Huis voor Natuur, Cultuur en Erfgoed!
Op 16 oktober jl. heeft burgemeester Mirjam Clermonts-Aretz het Huis voor Natuur, Cultuur en Erfgoed (Erfgoedhuis) officieel geopend. Het Erfgoedhuis ligt aan de markt en vormt een onderdeel van het Klant Contact Centrum (KCC) van de gemeente Meerssen (het Erfgoedhuis is te bereiken via de ingang van het KCC).
Lees meer >>

Polferbos wordt opgeknapt
Het Polferbos in Valkenburg wordt dit najaar opgeknapt. Daarbij wordt niet alleen gewerkt aan de natuur en de wandelpaden, maar ook aan de veiligheid en stabiliteit van de steile mergelwanden in de Plenkertstraat
Lees meer >>

Evenementen en luchtfoto’s op Facebookpagina
In het Buitengoed Geul & Maas vinden diverse evenementen plaats. Om een beeld te geven om welke dit gaat, hebben we een filmpje gemaakt waarin deze evenementen te zien zijn.
Lees meer >>

Withuishof: van hof naar landgoed
Er wordt door diverse partijen hard gewerkt om het Buitengoed Geul & Maas nieuwe impulsen te geven
Lees meer >>

Leuke workshops in Buitengoed Geul & Maas op 14 november a.s.
Tijdens de Boomfeestdag op 14 november a.s. in het Buitengoed Geul & Maas vinden er diverse boomplantacties plaats in Maastricht, Meerssen en Valkenburg aan de Geul. En op diverse locaties in het Buitengoed zijn er interessante, leerzame workshops waar iedereen gratis aan kan meedoen. Meld je daarom nu aan!
Lees meer >>

Boomfeestdag II op 14 november 2015
De tweede Boomfeestdag van Buitengoed Geul & Maas vindt plaats op zaterdag 14 november aanstaande. Op deze dag steekt het Buitengoed opnieuw samen met initiatiefnemers, basisscholen, bewoners en vrijwilligers de handen uit de mouwen om het Buitengoed Geul & Maas nog een stukje groener te maken. Wethouders Carlo Vankan, Remy Meijers, Gerdo van Grootheest en Guido Houben zullen ook een bijdrage leveren aan een onderdeel van het programma.
Lees meer >>

Symposium Van wilde kat tot wespendief, 19 november 2015
Op 19 november vindt het symposium “Van wilde kat tot wespendief” plaats vanwege de afronding van het soortenbeschermingsprogramma in het kader van het provinciaal Meerjarenprogramma Plattelandsontwikkeling (pMJP).
Lees meer >>

Gemeente Maastricht koopt Villa Kanjel terug
De gemeente Maastricht koopt Villa Kanjel terug dankzij een terugkooprecht uit 1994. Voor de gemeente is het belangrijk dat dit monumentale pand als onderdeel van het Buitengebied Geul en Maas een goede nieuwe bestemming krijgt die duurzaam is. Eerste prioriteit is om te onderzoeken welke delen van het landgoed nodig zijn om de Groene Gastvrije Gordel te realiseren.
Lees meer >>

Het Verhaal van …. Buitenplaats Vaeshartelt
Op 1 januari 1995 opende de stichting Buitenplaats Vaeshartelt, na een grondige restauratie en uitbreiding, de poorten voor publiek. In de afgelopen twintig jaar hebben honderdduizenden gasten en bezoekers kennis kunnen maken met de buitenplaats en de ontwikkelingen kunnen volgen.
Lees meer >>

Filmpje 'Regout in het Buitengoed Geul & Maas' Deel I
Er is weer een nieuwe film beschikbaar over het Buitengoed Geul & Maas! De eerste aflevering van het tweeluik 'Regout in het Buitengoed Geul & Maas'.
Lees meer >>

Nederlandse Vereniging van Rentmeesters op excursie in Buitengoed Geul & Maas
De jaarlijkse excursie van de Nederlandse Vereniging van Rentmeesters kring Zuid stond dit jaar in het teken van Landgoederen en herbestemming. Waar kan je beter naar toe gaan dan naar het Buitengoed Geul & Maas?
Lees meer >>

Voormalige brouwerij in Valkenburg wordt bruisend ‘belevingscentrum’
Het (fabrieks-)terrein zal de komende jaren veranderen in een ontmoetingsplek voor de Limburgers en haar bezoekers. Hierbij is naast de kwaliteit en diversiteit van het aanbod ook de openbare ruimte en de groene parkachtige omgeving van wezenlijk belang. Daarnaast zal het terrein een omgeving worden voor diverse evenementen en happenings.
Lees meer >>

Polferbos wordt opgeknapt: nieuwe kansen voor natuurontwikkeling
Het Polferbos in Valkenburg wordt dit najaar opgeknapt. Daarbij wordt niet alleen gewerkt aan de natuur en de wandelpaden, maar ook aan de veiligheid en stabiliteit van de steile mergelwanden in de Plenkertstraat.
Lees meer >>

Restauratie Hoeve Rome in Limmel
Hoeve Rome aan de Judeaweg in Limmel is toe aan een fikse opknapbeurt. De restauratie van de hoeve is nodig om deze toekomstbestendig te maken voor haar nieuwe functie. Hoeve Rome wordt in de loop van 2016 een toegangspoort van het Buitengoed Geul & Maas. De eerste fase van de restauratie is gestart op 14 september 2015.
Lees meer >>

Meerssen in de ban van Kunst en Natuur!
Dit jaar is Meerssen in de ban van Kunst en Natuur! Van 25 september t/m 11 oktober 2015 kunt u tijdens het Cultuurevenement Meerssen weer genieten van een divers programma waaronder de expositie van werken van Defesche & Truijen.
Lees meer >>

Het verhaal van gedeputeerde Eric Geurts...
“De afgelopen negen jaar ben ik wethouder geweest in Brunssum. Maar mijn trots voor deze provincie reikt verder dan alleen die gemeente. Ik wil mij inzetten voor alle Limburgers. Als ik naar mijn kinderen van 13 en 17 jaar kijk, wil ik dat als zij volwassen zijn met net zoveel plezier en trots in deze provincie kunnen wonen als ik nu”.
Lees meer >>

Dag van de stadslandbouw
Op 6 juni jl. heeft voor het eerst de dag van de stadslandbouw plaatsgevonden. Ruim 32 projecten in en rondom Maastricht namen deel aan deze publieksdag. Ook enkele projecten in het gebied van Buitengoed Geul & Maas hebben zich gepresenteerd tijdens deze dag.
Lees meer >>

Bijzondere locaties Meerssen
De gemeente Meerssen kent een aantal bijzondere locaties die de moeite van een bezichtiging meer dan waard zijn. Hoog tijd dus om eens een kijkje te nemen bij één van deze locaties.
Lees meer >>

Kastelen, buitenplaatsen en landgoederen digitaal bereikbaar
In 2014 is stichting digitaal portaal voor Nederlandse Kastelen, historische Buitenplaatsen en Landgoederen (sKBL) opgericht. De stichting brengt Nederlandse kastelen, historische Buitenplaatsen en Landgoederen meer onder de aandacht van een landelijk publiek. Ruim 80 kastelen, historische buitenplaatsen, landgoederen (KBL) en aanverwante organisaties zijn als donateur (Vriend) bij dit initiatief aangesloten. Ook zijn vier provincies en vijf gemeentes betrokken.
Lees meer >>

Schenking insectenhotel aan Maastricht
Zo'n 40 deelnemers; kinderen, jongeren en volwassenen hebben de handen uitgestoken bij het bouwen van een luxe insectenhotel. Netbeheerder Tennet TSO (elektriciteitsvoorziening) gaf dit hotel cadeau aan de stad Maastricht.
Lees meer >>

Park Overbunde
Het voormalige kloostercomplex Huize Overbunde werd in 1875 gesticht door Catharina Daemen, lid van de Orde der Zusters Franciscanessen
Lees meer >>

Schenkgroeve
Verscholen in bosgbied de Dellen op ca. 100 meter van de Meerssenerbroekweg ligt de Schenkgroeve.
Lees meer >>

Entree Eiland in de Geul
Ten zuiden van het centrum van Meerssen langs de Parallelweg ligt de Groote Molen, een van de oudste watermolens van Nederland
Lees meer >>

Onderdoorgang spoor Tussen de bruggen
In het kader van een fiets en wandelpadennetwerk door het Buitengoed Geul & Maas is bij het spoort tussen Maastricht en Meerssen ter hoogte van de Rothemermolen de onderdoorgang opnieuw ingericht.
Lees meer >>

Joodse Begraafplaats
De Joodse begraafplaats gelegen aan de Geul tussen Meerssen en Rothem werd in het jaar 1715 in gebruik genomen. Het is hiermee een van de oudste joodse begraafplaatsen van Nederland.
Lees meer >>

Foto's dag van de stadslandbouw 6 juni 2015
Het was Buitengewoon genieten tijdens de dag van de Stadslandbouw. Zie hier een foto impressie van de dag van de stadslandbouw.
Lees meer >>

Foto's Via Belgica 6 juni 2015
Het was Buitengewoon genieten tijdens de Via Belgica Marathon en de onthulling van het informatiemeubel over de Villa Herkenberg in Meerssen, het grootste bekende Romeinse villacomplex van Nederland. Zie hier een foto impressie.
Lees meer >>

Het verhaal van Houthem
In de brochure „Parels rondom Gerlachus” vindt u beschrijvingen van de mooiste bezienswaardigheden in en om Houthem - St. Gerlach en een plattegrond waarop de ligging van de parels is aangegeven. Hiermee kunt u naar eigen keuze een route kiezen langs één of meer van de 29 prachtige objecten die Houthem – St. Gerlach rijk is. Klik verder voor het filmpje waarin we u meenemen naar diverse parels in Houthem en omgeving.
Lees meer >>

Late-avondwandeling 24 juni
Wie komt er, onder begeleiding, nog ooit in een donker bos?
Lees meer >>

Routenetwerk
Het Routenetwerk in Buitengoed Geul & Maas bestaat uit een netwerk van fiets- en wandelpaden. Nog niet alle paden zijn met elkaar verbonden. De ontbrekende schakels worden nu aangelegd. Belangrijk is ook de zogenaamde Groene Loper uit het gelijknamig plan voor de A2, dat in het Geusseltpark naadloos aansluit op het Routenetwerk.
Lees meer >>

Grootschalig onderhoud aan de mergelsteilwanden Dwingel in voorbereiding
De gemeente Valkenburg aan de Geul is momenteel bezig met de laatste voorbereidingen op de grootschalige onderhoudswerkzaamheden aan de mergelsteilwanden rondom de ‘Dwingel’. Als alles volgens planning verloopt, worden de werkzaamheden in het vroege najaar opgestart.
Lees meer >>

Zomeravondwandeling naar “de Biesenberg” en ecoducten 10 juni
Op woensdagavond 10 juni wandelt het IVN Ulestraten, voor de 5e keer, door het nieuwe natuurgebied “De Biesenberg” en omgeving bij Schietecoven, een gehucht van Ulestraten.
Lees meer >>

Plannen voor nieuwe invulling Pradoegebouw in Valkenburg
Het college van B&W van Valkenburg aan de Geul heeft met projectontwikkelaar 3W New Development / Vivere Concepts overeenstemming bereikt over de verkoop van het Pradoegebouw in Valkenburg. Indien de gemeenteraad binnenkort instemt met een subsidie voor de noodzakelijke restauratie, dan krijgt het leegstaand klooster aan de Oosterweg een nieuw en duurzaam toekomstperspectief. 3W New Development / Vivere Concepts heeft een plan ontwikkeld voor een hoogwaardig designhotel dat zich richt op de kwaliteitsbewuste fietser.
Lees meer >>

Dag van de Stadslandbouw 6 juni 2015
Op zaterdag 6 juni zullen diverse initiatieven in het Buitengoed Geul & Maas zich aan u presenteren. Zij delen die dag graag hun initiatief, hun enthousiasme, en hun ideeën met u. Lees verder voor meer informatie over de activiteiten bij o.a. Natuurtuinen Jekerdal, Tuinen van Vaeshartelt en de Kwallef van Vliek.
Lees meer >>

Via Belgica Marathon 6 juni 2015
Op zaterdag 6 juni 2015 vindt de eerste editie plaats van de Maastricht Marathon. Het parcours van deze marathon loopt over de oude Romeinse Heerbaan, de Via Belgica, door het Buitengoed Geul & Maas naar Maastricht.
Lees meer >>

Open dag Kwallef van Vliek zaterdag 6 juni 2015 van 10 tot 17 uur
IVN-Ulestraten is bezig met het herstel van een cultuur-historische moestuin (kwallef) die vroeger hoorde bij het er tegenoverliggende kasteel Vliek. Een groep van veertien vrijwilligers is wekelijks druk bezig met snoeien, zaaien, poten en onkruid wieden.
Lees meer >>

Buitenplaats Vaeshartelt centraal tijdens Landelijke Kastelendag
Tientallen bezoekers bezochten tijden de Landelijke Dag van het Kasteel Buitenplaats Vaeshartelt. ‘Vaeshartelt’ is formeel een complex historische buitenplaats. Buitenplaatsen vormden het centrale thema van de Kastelendag, dus waren de bezoekers op Buitenplaats Vaeshartelt aan het juiste adres.
Lees meer >>

Wat wordt de nieuwe bestemming voor Hoeve Rome
Hoeve Rome is een gemeentelijk monument in de wijk Limmel in Maastricht. Tevens is Hoeve Rome het zuidelijkste puntje van Buitengoed Geul & Maas. Klement2Rentmeesters heeft opdracht gekregen van de gemeente Maastricht om voor Hoeve Rome een herbestemmingsonderzoek uit te voeren.
Lees meer >>

Kunsttour Maastricht 23-24-25 mei 2015
Kunsttour door Maastricht
Lees meer >>

Meerssen Papier maakt doorstart
Het failliete Meerssen Papier in Meerssen maakt een doorstart. De papierfabriek wordt overgenomen door Marsna Paper BV. Marsna Paper BV heeft hierover een akkoord bereikt met de curator in het faillissement. Dit betekent dat de papierproductie op de drie zeer specialistische machines binnen enkele dagen wordt hervat en de werkgelegenheid voor tenminste 35 medewerkers wordt behouden.
Lees meer >>

het verhaal van de Rothemermolen...
De Rothemermolen in Rothem (gemeente Meerssen) is een bijzonder object met grote historische waarde. De oorspronkelijke molen dateert uit de 12e eeuw. Vanaf de 14e eeuw bestaat er een historische samenhang tussen de molen en buitenplaats Vaeshartelt. Na 1996 werd de Rothemermolen verbouwd tot wooncomplex met zeven woningen. Habets Bouw Ontwikkelingen BV uit Nuth kocht de Rothemermolen in 1999. In 2009/2010 werd het casco van het herenhuisgedeelte en het molengebouw volledig gerestaureerd. Alle bijbouwsels werden verwijderd. De tuin werd in ere hersteld. Door een volledige restauratie/vernieuwing van het molenwerk inclusief waterrad kan de molen weer draaien en malen. Ten behoeve van nieuwe functies kan de binnenzijde van het gebouw volledig naar wens worden ingedeeld. In overleg met de gemeente kan een nieuwe woon bestemming worden overeengekomen (werk-, woon-, kantoor-, horeca-, recreatie-). Voor informatie over huur of koop van (delen van) het complex kunt u terecht bij Habenu-Van de Kreeke Projecten BV in Nuth.
Lees meer >>

Wandelbrochure ‘Parels van Houthem’
Op initiatief en met inhoudelijke bijdragen van dorpsplatform ‘Wij Houthem - Sint Gerlach’ brengt VVV Zuid-Limburg de brochure ‘Parels rondom Gerlachus’ uit. De brochure beschrijft 29 bijzondere bezienswaardigheden in en om Houthem - Sint Gerlach. De brochure ‘Parels rondom Gerlachus’ neemt de wandelaar mee in een culturele en historische reis in en om Houthem - Sint Gerlach en draagt daarmee bij aan een betere ontsluiting van dit deel van Buitengoed Geul & Maas. Onderweg wordt men op de hoogte gesteld van de verhalen en bijzonderheden achter vele bezienswaardigheden en de belangrijke link tussen dorp en Patroonheilige. Op drie plekken zijn met hulp van Buitengoed Geul & Maas informatieborden geplaatst. Daarop kunt u meteen zien waar de ‘Parels van Gerlachus’ zich bevinden.
Lees meer >>

Nieuwe huisstijl Buitengoed Geul & Maas
In Buitengoed Geul & Maas werken landgoedeigenaren, bewoners, gebruikers, ondernemers en overheid samen aan behoud en beheer van natuur en cultuurhistorisch erfgoed. Om alle activiteiten en bezienswaardigheden van Buitengoed Geul & Maas als één geheel op de kaart te zetten, hebben de partners in het gebied een overkoepelende huisstijl ontwikkeld. Uiteraard mét ruimte voor behoud van eigen identiteit. Hiermee krijgen alle uitingen in het buitengoed één herkenbaar gezicht. Een mooi voorbeeld van de nieuwe huisstijl is het nieuwe infobord ‘Parels rondom Gerlachus’.
Lees meer >>

Film Boomfeestdag 11 maart
Bijgaand treft u een filmpje over onze boomfeestdag op 11 maart, als eerste in een reeks van 6 over ons Buitengoed. http://bizznet.tv/Boomfeestdag.html
Lees meer >>

Initiatieven voor groenaanplant? Meld u aan!
Buitengoed Geul & Maas wordt gekenmerkt door prachtige villa’s en kastelen omringd door rust, ruimte en natuur. Onder het motto Groen + Groen zet de programmaorganisatie delen van het programmabudget in om aanplant en duurzaam beheer van groenelementen te stimuleren. Bij dit alles zijn participatie en educatie belangrijke elementen. De gelden uit de eerste tranche van de regeling zijn gebruikt voor aanplant van groen tijdens de speciale Buitengoed Geul & Maas Boomfeestdag op 11 maart. Heeft u een initiatief voor aanplant van groen in Buitengoed Geul & Maas? Meld deze uiterlijk 1 mei 2015 aan voor de 2e tranche Groen+Groenregeling.
Lees meer >>

Het verhaal van de studenten en initiatiefnemers vega centrum
Tijdens één van de inspiratiesessies in het voorjaar van 2014 werd door Annie Debie het idee geopperd om een vegetarisch zorgcentrum te starten in één van de landgoederen in Buitengoed Geul & Maas. Maar is dat haalbaar? Is hier een doelgroep voor en hoe ga je dit starten? Studenten van Hotel Management School Maastricht hebben hier onderzoek naar gedaan. “Wat is het meest passende concept voor een vegacentrum in de regio Buitengoed Geul & Maas?”
Lees meer >>

Opening pelgrimsherberg en schelpenroute Santiago in Houthem
Op 7 maart werd Houthem – Sint Gerlach bezocht door maar liefst 100 pelgrims die van plan zijn om de wereldberoemde pelgrimsroute naar Santiago de Compostella te voet of per fiets te gaan. De pelgrims bezochten een bijeenkomst van het Sint Jacobsgenootschap en konden voor het eerst een deel van de nieuwe schelpenroute (bewegwijzering) lopen. Deze nieuwe route brengt hen bij de gerenoveerde refugio (pelgrimsherberg) naast de Houthemse parochiekerk.
Lees meer >>

De handen uit de mouwen tijdens Boomfeestdag Buitengoed Geul & Maas op 11 maart
Op woensdag 11 maart heeft Buitengoed Geul & Maas een boomfeestdag georganiseerd: samen met initiatiefnemers, basisscholen en vrijwilligers zijn er op diverse plekken bomen en groen aangeplant. Er is hard gewerkt door de vele deelnemers.
Lees meer >>

Groen licht voor restauratie Hoeve Klinkenberg in Meerssen
De Provincie Limburg gaat ervoor zorgen dat de eerder verleende subsidie (ad € 500.000) voor het restaureren van Hoeve Klinkenberg in Rothem (gemeente Meerssen) behouden blijft, omdat de initiatiefnemers/eigenaars van de hoeve een lening van het Nationaal Restauratiefonds gekregen hebben. Daarmee kan, na de besluitvorming bij de gemeente Meerssen over hun bijdrage van 100.000 euro, de restauratie na een aantal jaren van onzekerheid eindelijk van start.
Lees meer >>

Ontwikkeling in Kanjelzone
In januari 2015 heeft een co-designsessie plaatsgevonden over de toekomst van de Kanjelzone. Het gaat hier om een complexe opgave waarin verschillende doelstellingen bij elkaar komen: het benutten van de grote kansen van de zone als recreatiegebied, de herontwikkeling met mogelijk zelfbeheer van Hoeve Rome, de aanleg van opvangbuffers voor water door het waterschap, het schoonmaken van de Kanjel en ruimte geven aan natuurontwikkeling, het onderzoeken van de mogelijkheden van stadslandbouw en/of een buurttuin en het verbeteren van de toegankelijkheid en ontsluiting van het gebied.
Lees meer >>

Afrondende werkzaamheden routenetwerk tussen Schin op Geul en Maastricht
Afgelopen week hebben gedeputeerde Twan Beurskens en burgemeester Martin Eurlings de eerste fase van het routenetwerk in het Buitengoed Geul & Maas geopend. Het betreft een doorgaande fiets-wandel verbinding tussen Schin op Geul en Maastricht.
Lees meer >>

Kasteel Borgharen
Historische villa's, kastelen en hoeves. Een rondgang langs de pareltjes van de Landgoederenzone die de meeste mensen wel vanbuiten kennen, maar waar zelden iemand binnenkomt. Dit keer kasteel Borgharen.
Lees meer >>

Gedeputeerde Ger Koopmans op werkbezoek in Meerssen
Provinciale bijdrage voor project Watervalderbeek/Pletsmolen 
Gedeputeerde Ger Koopmans op werkbezoek in Meerssen   Op donderdag 5 maart 2015 heeft Gedeputeerde Ger Koopmans een werkbezoek gebracht aan de gemeente Meerssen. Samen met wethouder Guido Houben (Fysiek Domein) bezocht hij de projecten 'uitbreiding Proosdijpark' en 'Watervalderbeek/Pletsmolen'. Beide projecten maken deel uit van de aanpak van Buitengoed Geul & Maas. In het Buitengoed Geul & Maas werken samen de gemeenten Meerssen en Maastricht, Provincie Limburg en Waterschap Roer en Overmaas.
Lees meer >>

Start pilot stadslandbouw en streekproductie
Op 11 maart 2015 start de pilot stadslandbouw “De Drie Poorten” in het gebied tussen Buitenplaats Vaeshartelt en Landgoed Kruisdonk met het aanplanten van een lange haag. De pilot is in juli 2014 door de gemeente uitgeschreven als prijsvraag in de vorm van een open oproep. Uit de inzendingen is het samenwerkingsproject “De Drie Poorten” van ondernemers Stefan Muijtjens en Mark Daemen door de onafhankelijke commissie beoordeeld als best passende initiatief. Voor uitvoering van het plan “De drie Poorten” krijgen de initiatiefnemers de gemeentegronden tussen Buitenplaats Vaeshartelt en landgoed Kruisdonk van de gemeente gratis in bruikleen voor een periode van vijf jaar. De overeenkomst daarvoor is onlangs door partijen ondertekend.
Lees meer >>

Landschapsdromen
IKL laat landschapsdromen uitkomen. Dromen waar u en zij trots op zijn. Heeft u al uw landschapsdroom al doorgegeven via www.landschapsdromen.nl, of de prijsvraag doorgezet binnen uw netwerk? Zo niet, dan kan dat nog tot en met 31 maart.
Lees meer >>

Artikel Dagblad de Limburger 29 jan
Lees het artikel over Buitengoed Geul & Maas uit Dagblad de Limburger van 29 januari 2015.
Lees meer >>

Het verhaal van Mirella Wolfs-Partouns
“Een baan om van te genieten”. Bezig zijn met mensen in een gebied met zo veel mooie parels, bekend en onbekend. Een baan waarin vele elementen van mijn eigen levenspad samenkomen, zoals de liefde voor oude karakteristieke gebouwen, het verenigingsleven, het stadse in afwisseling met het landelijke.
Lees meer >>

Proosdijpark, twee parkdelen, één harmonieus park
Voortaan kunt u niet alleen maar wandelingen maken door het sfeervolle Proosdijpark, maar ook door de schitterend gerenoveerde kloostertuin. Het Proosdijpark wordt in ere hersteld en verschillende parkdelen worden als vanouds met elkaar verbonden.
Lees meer >>

Kasteel Borgharen
De droom van Ronny Bessems over zijn kasteel Borgharen. Hij wil door middel van restauratie van het kasteel, de kasteelboerderij en het kasteelpark dit weer terugbrengen tot een mooi wandel- en genietgebied.
Lees meer >>

Leeuwterrein in Valkenburg opgeknapt
‘Gereed voor nieuw leven in de brouwerij’ De consoliderende maatregelen die noodzakelijk waren om het verval van de voormalige Leeuwbrouwerij tegen te gaan, zijn afgerond. Alle daken van het complex zijn vernieuwd.
Lees meer >>

Routenetwerk binnen Buitengoed Geul en Maas
Het Routenetwerk heeft als doel het versterken van het toeristisch-recreatief product van Zuid Limburg door de aanleg en opwaardering van fiets- en wandelpaden. Nog niet alles is met elkaar verbonden en deze ontbrekende schakels worden nu aangelegd.
Lees meer >>Lees meer >>


“Achter de schermen is er het afgelopen jaar, vaak in stilte, hard gewerkt om het Buitengoed Geul & Maas een toenemende factor van betekenis te laten zijn in de samenhangende gebiedsontwikkeling in de gemeenten Maastricht, Meerssen & Valkenburg aan de Geul. We hebben met name invulling gegeven aan het veranderingsproces om de ondernemers meer positie te geven. Door te werken met projecten die deel uitmaken van de zogenoemde BGM-Praktijkschool, zijn we hier mee aan de slag gegaan. Vanwege de geboekte successen wordt het Buitengoed Geul & Maas door de bestuurstafel van het Nationaal Landschap Zuid-Limburg (NLZL) inmiddels gezien als voorbeeld project of proeftuin voor de ontwikkeling van andere Stads-Landzones in Zuid-Limburg.
Lees meer >>Lees meer >>